Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Michnová, ZuzanaTisk


Charakteristika: Zpěvačka, skladatelka, textařka a leader

Datum narození/zahájení aktivity:31.3.1949
Text

Michnová, Zuzana, zpěvačka, skladatelka, textařka a leader, narozena 31. 3. 1949, Jihlava.  
 
Otec Zuzany Michnové přišel 1945 do ČSR jako příslušník anglické osvobozenecké armády, za své činy obdržel tři medaile. Zuzanu učil při harmonice a kytaře poznávat lidové písně zemí, jimiž prošel, ale i Elvise Presleyho, kterého obdivoval. Zuzana Michnová vyrostla v Náchodě, od dvanácti let tu zpívala ve sboru a později s tanečním orchestrem a v rockové skupině Hellmen. Touha prosadit se v hudebním centru ji 1968 přivedla do Prahy. Její první pražská skupina byli Folksingers, duo s Václavem Prejzkem,1971 ocenění zvláštní uznáním na festivalu Mladá píseň v Jihlavě. Folksingers interpretovali repertoár Joan Baezové, tria Peter, Paul & Mary, Boba Dylana, ale i Johna Lennona. 1972 vydali singl u Pantonu s Prejzkovým titulem Pošťák a od Gordona Lightfoota převzatým O pohledu na spící dívku. 1973 Zuzana Michnová založila skupinu Marsyas a zůstala jejím leaderem do 1988, ale i po 2004, kdy částečně obnovila činnost. Od 1977 se začala se stejnou vehemencí věnovat tvorbě hudby a textů pro Marsyas a nepočetné sólové projekty. Ten nejvýznamnější navázal na singl Supraphonu Chceš tisíc věcí/Obraz v písku (1984), kde texty Michnové zhudebnil Michal Pavlíček a nahrávky pořídil společně s bubeníkem Jiřím Hrubešem. Dobrý ohlas na malou desku inspiroval oba protagonisty k nahrání alba, vycházejícího z podobného konceptu. LP Rány, na kterém vedle Pavlíčka (kytara, basová kytara, kytarový syntezátor) bubnoval Klaudius Kryšpín, vyšlo 1986 a obsahovalo také píseň Lucretia Borgia, které má dodnes vděčné posluchače, stejně jako některé skladby Michnové ze zpěvníku Marsyasu, jako je španělskému filmovému režisérovi Buňuelovi dedikované S Louisem z alba V přítmí.
Zuzana Michnová sbírá drahé kameny a staré sklo, je matkou syna a dcery.
Diskografie
Marsyas (Supraphon 1978, reedice Reflex Records 1994, Sony Music Bonton 2000);
Kousek přízně (Supraphon 1982, reedice Bonton 1995);
Pieces Of Favours (exportní anglická verze LP Kousek přízně, Supraphon/Artia 1984);
Jen tak (Supraphon 1984, reedice Bonton 1998);
Rány (Supraphon 1986);
V přítmí (Supraphon 1989, reedice Bonton 1996);
Marsyas 1978–2004 (kompilace s novou nahrávkou Země Bójů, Supraphon 2004).
Literatura
I. Lexika
EJ (heslo Jan Rejžek).
Kdo je kdo. Osobnosti české současnosti (Praha 2005).
Balák, Miroslav & Kytnar, Josef: Československý rock na gramofonových deskách, Indies Records 1998. 
 
II. Ostatní
Černý, Jiří: Problém Marsyas – kdo zlaté struny nahrát zná? (Melodie 1975, č. 9, s. 269).
Dorůžka, Petr: Marsyas (sleeve-note alba, Supraphon 1978). 
Rejžek, Jan: Marsyas v nové kůži (Melodie 1979, č. 5, s. 31).
Černý, Jiří: Marsyas coby Zuzanina kůže na trhu (Melodie 1980, č. 6, s. 165).
Horáček, František: Hudební lázně pro náročné (Melodie 1982, č. 10, s. 308).
Dlouhá, Nina: Kousek přízně (Gramorevue 1983, č. 2).
Černý, Jiří: Kousek přízně (recenze, Melodie 1983, č. 8. s. 255).
Dlouhá, Nina: Zuzana Michnová – Jen tak (recenze, Gramorevue 1984, č. 9).
Tůma, Jaromír: Marsyas: Kapitola čtvrtá (Mladý svět 1986, č. 1, s. 31).
Tůma, Jaromír: Zuzana Michnová odkládá Marsyasovu flétnu (Mladý svět 1988, č. 49, s. 31).
Vejvoda, Jiří: Nárok na rock (Smena 1989, s. 274).
Knechtl, Karel: Desky naslepo (Melodie 1992, č. 4. s. 30).
Bezr, Ondřej: Zuzana Michnová a Marsyas (Rock & Pop 1993, č. 8, s. 26).

www.marsyas.cz
 
Jaromír Tůma
Datum poslední změny: 9.2.2009