Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

MarsyasTisk


Charakteristika: Pražská folkrocková a rocková skupina

Text

Marsyas, pražská folkrocková a rocková skupina, zahájení aktivity 1971, ukončení aktivity 2005.
 
Skupina vzešla z folkového dua, které 1971 utvořili Zuzana Michnová (zpěv) a Jiří Jeřábek (zpěv, banjo), ještě v prosinci toho roku se připojil Petr Kalandra (kytara, zpěv). 1973 slyšeli Michnová a Kalandra v Malostranské besedě v Praze Oskara Petra (zpěv, kytara) a došli k přesvědčení, že se k nim hodí víc než Jeřábek. Trojice zvolila název Marsyas a skromnou instrumentaci dvou kytar a foukací harmoniky vyvažovala trojhlasými vokály. Inspiraci nacházela spíše v rocku (Melanie, Buffalo Springfield a na ně navazující Crosby, Stills, Nash & Young) a právě píseň Teach Your Children (s českým textem Oskara Petra Zní) od CSN&Y zařadil Marsyas 1974 na svůj první singl u Pantonu v kombinaci s Podzimním snem (s hudbou Zuzany Michnové), na kterém hostoval Jiří Jeřábek s banjem. Domovskou scénou Marsyasu byla Malostranská beseda, kde skupina vystupovala pravidelně po pět let a snažila se každý měsíc uvést jednu novou píseň. Existenčně si skupina vypomáhala účinkováním s Jazz Q anebo s Pražským výběrem na dopoledních tzv. „výchovných koncertech“ pro školy. 1978 se trio nechalo na debutovém albu podpořit studiovou skupinou Labyrint, vedenou kytaristou Pavlem Fořtem, v které vedle jejího leadera zasedli další prvotřídní hudebníci – Michael Kocáb (keyboards), Ondřej Soukup (basová kytara) a Ladislav Malina (bicí). S congy hostoval Jiří Tomek, s houslemi Jan Hrubý, u syntezátoru Emil Viklický, saxofonovou sekci a smyčcový orchestr řídil Pavel Fořt. Desku, jejíž repertoár vycházel převážně z tvůrčí dílny Marsyasu, vyhlásil odborný časopis Melodie Tipem roku 1978.
1978 začal Oskar Petr současně zpívat s Jazz Q Martina Kratochvíla a o rok později emigroval. Marsyas pokračoval do 1981 ve čtveřici s Jiřím Vondráčkem (zpěv, 12strunná kytara) a Pavlem Skálou (elektrická a akustická kytara) a 1981 nahrál album Kousek přízně, stylově posunuté do jižanského rocku, ale i country, latiny a blues. Ještě než v následujícím roce vyšlo se současně pořízenou anglickou verzí, Vondráček dal přednost angažmá v nové skupině Turbo. Nahradil ho hudebník odlišného naturelu Jaroslav Nejezchleba (zpěv, violloncello, basová kytara, housle) a 1983 nastoupil Jaroslav Petrásek (bicí). Také tato sestava po sobě zanechala jediné album – Jen tak, opět o poznání rockovější. Stylový posun Marsyasu k rocku dovršil 1984 odchod Petra Kalandry do Amatérského sdružení profesionálních hudebníků Jana Spáleného a Jaroslava Nejezchleby ke zpěvákovi Vladimíru Mišíkovi. 7. 9. 1995 Petr Kalandra zemřel ve střešovické nemocnici v Praze na selhání plic a 10. 3. 2006 ho Radio Beat zařadilo do své Beatové síně slávy v kategorii Osobnosti in memoriam.
Ačkoliv Zuzana Michnová nahrála 1985 s kytaristou Michalem Pavlíčkem a bubeníkem Klaudiem Kryšpínem sólové album Rány, nepomýšlela na samostatnou uměleckou dráhu a počtvrté rekonstruovala Marsyas, pro který získala Petra Pokorného (kytara), Jiřího Veselého (basová kytara), Davida Nolla (zpěv, keyboards), Václava Bratrycha (saxofon) a Jiřího Chlumeckého (bicí). „Už nějaký čas jsem cítila, že skupina nepracuje, jak by měla. Například chyběla chuť nacvičovat nové písně,“ komentovala tuto radikální změnu (Mladý svět 1986, č. 1, s. 31) a připojila vysvětlení: „Spoluhráči mi rozmluvili Pavla Skálu jako druhého kytaristu a namísto něho začali uvažovat o saxofonu jako dalším sólovém nástroji.“ Album V přítmí nahrála v prosinci 1987 formace Zuzana Michnová (zpěv, autorka všech textů a většiny skladeb), David Noll (zpěv, keyboards), Petr Pokorný a Petr Roškaňuk (kytary), Petr Michalík (basová kytara) a Pavel (činely a hi-hat). Bicí naprogramoval Jiří Chlumecký už jako host, účast Jiřího Veselého ve dvou snímcích a Jaroslava Nejezchleby v nahrávce Sám ví líp se rovněž vymezila v kolonce hostů. Ještě než album 1989 vyšlo, Marsyas přerušil činnost. Recenzent Melodie Ondřej Konrád (Melodie 1989, č. 12, s. 379) vyřkl nad deskou V přítmí soud: „Michnová se cítí líp uprostřed folkrockové atmosféry, kterou dokonale vytvářeli ´staří´ Marsyas.“
Zuzana Michnová se znovu setkala s Jiřím Vondráčkem a Pavlem Skálu pod hlavičkou Marsyasu, když 2004 nahráli Zemi Bójů, bonusový snímek na kompilaci Marsyas 1978–2004. Při té příležitosti skupina uspořádala koncertní comeback a přislíbila obnovení aktivit, v září 2005 však na svých webových stránkách oznámila, že „Marsyas ze závažných důvodů přerušuje koncertní činnost“. Na internetu rovněž uvádí své současné obsazení: Zuzana Michnová (zpěv), Jiří Vondráček, Pavel Skála (oba kytara, zpěv), Jaroslav Nejezchleba (basová kytara, zpěv), Jiří Charypar (kytara), Jiří Zelenka (bicí).
Diskografie
Marsyas (Supraphon 1978, reedice Reflex Records 1994, Sony Music Bonton 2000);
Kousek přízně (Supraphon 1982, reedice Bonton 1995);
Pieces Of Favours (exportní anglická verze LP Kousek přízně, Supraphon/Artia 1984);
Jen tak (Supraphon 1984, reedice Bonton 1998);
V přítmí (Supraphon 1989, reedice Bonton 1996);
Marsyas 1978–2004 (kompilace s novou nahrávkou Země Bójů, Supraphon 2004).
Literatura
I. Lexika
EJ (heslo Ivan Cafourek).
Balák, Miroslav & Kytnar, Josef: Československý rock na gramofonových deskách, Indies Records 1998. 
 
II. Ostatní
Černý, Jiří: Problém Marsyas – kdo zlaté struny nahrát zná? (Melodie 1975, č. 9, s. 269).
Dorůžka, Petr: Marsyas (sleeve-note alba, Supraphon 1978). 
Rejžek, Jan: Marsyas v nové kůži (Melodie 1979, č. 5, s. 31).
Černý, Jiří: Marsyas coby Zuzanina kůže na trhu (Melodie 1980, č. 6, s. 165).
Horáček, František: Hudební lázně pro náročné (Melodie 1982, č. 10, s. 308).
Dlouhá, Nina: Kousek přízně (recenze, Gramorevue 1983, č. 2).
Černý, Jiří: Kousek přízně (recenze, Melodie 1983, č. 8, s. 255).
Dlouhá, Nina: Zuzana Michnová – Jen tak (Gramorevue 1984, č. 9).
Tůma, Jaromír: Marsyas: Kapitola čtvrtá (Mladý svět 1986, č. 1, s. 31).
Konrád, Ondřej: V přítmí (recenze, Melodie 1989, č. 12, s. 379)
www.marsyas.cz
 
Jaromír Tůma
Datum poslední změny: 9.2.2009