Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

CitronTisk


Charakteristika: Rocková skupina

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1976
Text

Citron, ostravská rocková skupina, jedna z prvních, které u nás prosazovaly heavymetalový styl.

Skupinu založil 1976 basový kytarista Petr Michalík a jejím prvním zpěvákem byl Vladimír Kubala, dále v ní hráli kytarista Jiří Schmutz a bubeník Milan Tutsch. V tomto obsazení vydala 1978 v Supraphonu desku Tvých sedmnáct/Pantomima reklam, ale ještě předtím vyšly pod hlavičkou Citronu dva singly se zpěváky Milanem Drličiakem, Jiřím Hromádkou a Alešem Ulmem jako ozvěna období, kdy Michalík působil v Praze v orchestru divadla Semafor. S příchodem bubeníka Radima Pařízka na místo Tutsche a druhého kytaristy Miloslava Benýška na konci 70. let se soubor utvrdil v bluesrockovém zaměření, ovlivněném soubory typu Bad Company, Free a Led Zeppelin. Po několika singlech nahrál 1981 album Obratník Raka, které Supraphon vydal s dvouletým zpožděním pouze v anglické verzi, neboť české texty Pavla Vrby schvalovací orgán zamítl. Následující LP Plni energie už nahrála sestava, kterou zvolil nový leader Citronu Pařízek: Stanislav Hranický (zpěv), Jaroslav Bartoň (kytara), Jindřich Kvita (kytara), Václav Vlasák (basová kytara), Radim Pařízek (bicí). Až na Hranického, který byl koncem 60. let pěveckým partnerem Marie Rottrové a Věry Špinarové ve skupině Majestic, šlo o neznámé talenty ze severomoravských kapel. Přesto prodej alba překročil hranici 300 000 exemplářů a skupina za ně převzala Zlatou desku. Vysokých nákladů (150 000 kusů jen pro SSSR) dosáhla rovněž anglická verze Full Of Energy, pořízená ve spolupráci se stuttgartskou firmou Intercord. S jedinou, avšak zásadní změnou v obsazení, když Hranického nahradil 1987 z Vitacitu známý zpěvák Ladislav Křížek, skupina nahrála už ve vlastním studiu LP Radegast. V jevištním provedení této monotematické desky oživila monstrum pohanského boha slunce a hudebně dovršila přechod k heavy metalu, po kterém přetrvával posluchačský hlad. A tak televizí opomíjený Citron po vítězství v anketách o kapelu roku 1984 resp. 1985 v rozhlasovém pořadu Větrník získal 1988 poprvé Zlatého slavíka a za půlmilionový prodej prvních dvou alb byl odměněn Diamantovou deskou. V té době často zajížděl do zahraničí, např. do Francie, Polska  a SRN, kde nalezl zázemí pro kvalitní nahrávání u producenta českého původu Jana Němce v hannoverském studiu Horus. V roce 1989 však charismatický Křížek odešel s myšlenkami na založení vlastní skupiny Kreyson a krátce na to metal přestal být pronásledovaným žánrem. Na koncertu Citronu (už s novým zpěvákem Fanym Michalíkem) 6. 6. 1990 v pražské Lucerně bylo poloprázdno, přestože skupina představila a pokřtila své třetí album Vypusťte psy! V nastalé krizi se Pařízkovou prioritou stalo podnikání a zbytek souboru dočasně pokračoval pod hlavičkou skupiny Funny, o kterou producentsky pečoval Oldřich Říha. V roce 1992 Pařízek překvapil novým složením Citronu – Aleš „Tlama“ Hubáček (zpěv), Libor „Mamut“ Kozelský a Ladislav Krečmer (kytary), Pavel „Chlupač“ Silber (basová kytara) –, s kterým vydal na své etiketě Direkt album Sexbomby, inspirované americkým street rockem. V letech 1996–97 se osvědčená sestava z LP Plni energie sešla ve studiu Citron, aby pro Popron Music znovu nahrála své největší hity. Jindřich Kvita se však vydání desky nedožil a album Best Of Citron bylo věnováno jeho památce. V roce 2001 se Citron znovu spojil s Ladislavem Křížkem k natočení alba Síla návratů, ale posluchačský ohlas zřejmě nesplnil očekávání jeho tvůrců.
Diskografie
Tropic Of Cancer (Supraphon/Artia 1983);
Plni energie (Supraphon 1986);
Radegast (Supraphon 1987, reedice Direkt 1992);
Full Of Energy (anglická verze Plni energie, Supraphon/Artia 1987);
Vypusťte psy! (Supraphon 1990);
Radegast (anglická verze, Supraphon 1990, Direkt 1992);
Sexbomby (Direkt 1992);
Best Of Citron (Popron Music 1999);
Síla návratů (s Ladislavem Křížkem, Popron Music 2001).
Literatura
I. Lexika
EJ (heslo Aleš Opekar).

II. Ostatní
Horáček, František: Rockové vitamíny pro ocelové srdce (Melodie 18, 1980, č. 7, s. 205).
Horáček, František: Citron opět na skladě (Melodie 21, 1983, č. 4, s. 110).
Sehnal, Miroslav: Citron (Melodie 23, 1985, č. 10, s. 4).
Tůma, Jaromír: Ryzost a přesvědčení (Mladý svět 1986, č. 8, s. 31).
Brumovská, Ivana: Muzika je práce jako každá jiná (Melodie 24, 1986, č. 9, s. 26).
Tůma, Jaromír: Citron ve stínu Radegasta (Mladý svět 1987, č. 45, s. 31).
Groh, Martin H.: Radegast (recenze LP, Melodie 1988, č. 8, s. 28).
Lipčík, Roman: S Křížkem o funuse (Mladý svět, listopad 1989).
Tůma, Jaromír: Vypusťte Citron! (Mladý svět 1989, č. 46, s. 31).
Petričko, Jan: Sexbomby (recenze LP, Melodie 1992, č. 10, s. 34).
Krofta, Nikolas: Deep Look Inside (rozhovor s Ladislavem Křížkem, Spark 2001, č. 11, s. 36). 

http://www.studiocitron.cz/

Jaromír Tůma
Text

Datum poslední změny: 18.2.2009