Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Vítek, Pavel 2)Tisk


Charakteristika: Zpěvák, skladatel a herec

Datum narození/zahájení aktivity:30.9.1962
Text

Vítek, Pavel, zpěvák, skladatel, herec, narozen 30. 9. 1962, Olomouc.

Na studiu oboru herectví na pražské Divadelní fakultě Akademie múzických umění (DAMU) na sebe upozornil v inscenaci Pop-Festival a po absolutoriu v roce 1985 přijal první profesionální angažmá v muzikálu Cikáni jdou do nebe v Hudebním divadle v Karlíně. V témže roce se stal pěveckým partnerem Yvetty Blanarovičové ve skupině GBS, vedené skladatelem a pianistou Jaromírem Boháčem. Z nahrávek s GBS nejvíce zaujal v hitu Má svůj den, který předurčil Vítkovu image zpěváka romantického zjevu a stylu, jemuž jsou blízké taneční a herecké prvky muzikálového typu. „Slova jako show, pop nebo komerce přestanou být hanlivým přívlastkem," vyjádřil své přesvědčení, už jako sólista firmy Monitor, u příležitosti vydání alba Vůně tvý kůže (1992).

Toto krédo začal naplňovat na hudebních festivalech (ceny z Budapešti a Lahti), v muzikálových angažmá (Muzikálová horečka v Hamburku, Stvoření světa pro Českou televizi, Dracula – přes 500 repríz, Romeo a Julie, Pomáda, Bídníci, Rebelové, Angelika, Tři mušketýři, Miss Saigon, ochotnické nastudování Noci na Karlštejně), při vybočení do swingu s RK bandem v televizním pořadu Bez napětí (1994), při návratu na činoherní scénu (Vražda sexem, 2001, Postel pro hosty, 2002), sporadicky i ve filmu. Především se ale realizoval v nepočetných, o to však pečlivěji připravených nahrávacích projektech. Pozornost vzbudily zejména Vítkovy duety Evou Urbanovou (Párkrát mlčet), Karyou (Tahle noc zůstane tvá), Leonou Machálkovou (Den je krásný) a Věrou Bílou (Salve regina). Ze sólových snímků si získaly posluchače především Hlaď mě a líbej z alba Procitni (2000) a Modlitba ze Stínů duší (s vlastním textem, 2006).

V roce 1997 navštívil Broadway a pod dojmem ze shlédnuté produkce (a také povzbuzen hlasovou výukou u Eduarda Klezly na pražské konzervatoři) nazpíval album Muzikál. Do USA se vrátil už jako interpret v roce 2005, kdy na pozvání krajanů vystoupil v Chicagu. V únoru 2007 účinkoval v New Yorku jako host Evy Pilarové na prestižním setkání česko-americké komunity. Podobně se oba v říjnu téhož roku představili v káhirské Opeře. Když 18. 8. 2008 uspořádal Pavel Vítek na nádvoří hradu Karlštejna svůj první samostatný koncert po 10 letech, Pilarová mu oplatila pozvání jako první na seznamu účinkujících hostů.


Diskografie

Má svůj den (s GBS, Supraphon 1987);

Vůně tvý kůže (Monitor EMI 1992);

Zahrada přání (Monitor EMI 1994);

Šťastná hvězda (Monitor EMI 1995);

Muzikál (Warner Music 1997);

Procitni (Warner Music 2000);

Největší hity (kompilace Warner Music 2001);

Stíny duší (Areca Multimedia 2006).

Literatura

I. Lexika

Kdo je kdo. Osobnosti české současnosti (Praha 2005).

II. Ostatní

Tůma, Jaromír: GBS nezapadnou v moři zkratek (Mladý svět 1986, č. 3, s. 31).

Jireš, Roman: První krok Pavla Vítka (Expres 13. 2. 1993, s. 10).

Skalka, Miloš: Od popu k muzikálu (Melodie 26, 1998, č. 2, s. 6).

Doležalová, Jana: Coming out na ČT (Reflex online, 21. 6. 2006).

www.pavelvitek.cz

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 30.7.2010