Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Eckert, VojtěchTisk


Charakteristika: Jazzový klavírista

Datum narození/zahájení aktivity:27.1.1956
Text

Eckert, Vojtěch, jazzový klavírista, narozen 27. 1. 1956, Žilina (Slovensko).

Původním povoláním lékař-rentgenolog na Radiologické klinice v Praze (1981–85), od roku 1985 působí jako profesionální jazzový hudebník. V letech 1979–83 studoval soukromě u Karla Velebného, dále se vzdělával na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka (1986–90). Spolupracoval s řadou umělců v jazzovém oboru: Vlasta Průchová-Hammerová, Eva Pilarová, Karel Hála, Felix Slováček, Pavel Husička a další. V roce 1982 založil vlastní ansámbl Trio Vojtěcha Eckerta, v němž účinkovali přední jazzoví basisté (Petr Kořínek, František Uhlíř, Ondřej Štajnochr, Josef Fečo) a hráči na bicí nástroje (Pavel „Buddy“ Zbořil, Martin Šulc, Jiří Slavíček). V letech 1991–94 doprovázel soubor americkou černošskou jazzovou zpěvačku Sandy Lomax. Trio vystoupilo na mezinárodních jazzových festivalech: Ingolstadt (1988), Debrecen (1989), Prešov (1993), Praha (1998). V roce 1994 koncertoval ansámbl na zámku v Litomyšli při příležitosti setkání sedmi prezidentů.
Od roku 1986 působí jako soukromý pedagog v oboru jazzové interpretace a improvizace.


Diskografie

Csaba Deseö. Magic Violin (1995);
Eva Olmerová a Jitka Vrbová (1986);
Eva Olmerová, EvaPilarová (1986);
Svatopluk Košvanec a přátelé (1998);
Vojtěch Eckert Meditation (2002).

Literatura

International Who is Who in Music (1998–99, s. 121).

www.eckert.cz

Jana Spáčilová

Datum poslední změny: 20.10.2005