Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Englichová, KateřinaTisk


Charakteristika: Harfenistka

Datum narození/zahájení aktivity:13.6.1969
Text
Diskografie

Englichová, Kateřina, harfenistka, narozena 13. 6. 1969, Praha.
 
Hru na harfu vystudovala na pražské konzervatoři u Libuše Váchalové (1983–89). V letech 1989–94 získala Fulbrightovo stipendium, které jí umožnilo studovat na The Curtis Institut of Music ve Filadelfii (USA) u Marilyn Costello. Absolvovala řadu mistrovských kurzů, například u Marielle Nordmann, Helgy Storck či Judy Loman.
Její interpretační umění bylo oceněno v řadě soutěží: Concerto Soloists Competition ve Filadelfii (1994), cena E. Herbert-Hobinové (1993), Young Artist‘s International Competition v Texasu (1994), Pro Musicis International Award v New Yorku (1995), International Music Competition ve Vídni (1999), Torneo International Competition v Itálii (2000). Je držitelkou ceny Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za přínos v oblasti komorní hry.
Jako koncertní umělec vystoupila s našimi i zahraničními komorními orchestry: Philadelphia Orchestra, Concerto Soloists of Philadelphia, Komorní orchestr San Francisco, City Chamber Orchestra of Hong-Kong, Pražská komorní filharmonie, Sukův komorní orchestr, Virtuosi di Praga, Pražský komorní orchestr, Státní filharmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc a jinými. Koncertuje často i jako komorní hráčka ve spolupráci s Josefem Sukem, Pavlem Šporclem, Janem Machatem, Žofií Vokálkovou, Robertem Stallmanem a Eugénií Zukermanovou (USA). Z komorních souborů spolupracovala s Pražákovým kvartetem,  Kubínovým kvartetem, Kvartetem Martinů, s Českým nonetem a dalšími. V roce 1998 debutovala jako sólistka v newyorkské Carnegie Hall.
Diskografie
World Famous Masterpieces (Lupulus 1992);
Benjamin Britten (Bonton 1992);

Guitar Concertos (Supraphon 1993);
Christmas in Prague (Lupulus 1993);
Ned Rorem (New World Records 1994);
Meditation (Discover Koch International, 1995);

Albert Roussel (Praga 1995);

Ravel – Debussy – Jolivet – Tournier (Panton 1995);
Zlaté struny (Lotos 1996);
The 3rd Tucson Winter Chamber Music Festival (1996);

Aktuální stav: TOLERANCE (Triga 1997);

Magic of Baroque (GZ 1997);
Přítomnost - Česká hudba 20. století - II. /Live (1998);
Petr Eben – Music for Harp (NIBIRU 1999);

Rössler-Rosetti: Harp Sonatas (Supraphon 2000);
Florent Schmitt (Praga digitals, 2000);

Flahar vydáno (Brusegan NMC, Itálie, 2001);

Enrique Granados – 12 Danzas Espanolas (Supraphon 2002);

Duettini, Jan Machat – flétna (Exton 2003).

 
Jana Spáčilová
Datum poslední změny: 24.10.2005