Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Hromek, MichalTisk


Charakteristika: Kytarista a hudební skladatel

Datum narození/zahájení aktivity:9.3.1958
Text
DíloDiskografieLiteratura

Hromek, Michal, kytarista a hudební skladatel, narozen 9. 3. 1958, Praha.
 
Studium hry na kytaru absolvoval na konzervatoři v Pardubicích (1983). V letech 1994 a 1997 studoval za přispění British Council v Prussia Cove (Anglie) a Oatridge (Skotsko). Hlavním těžištěm jeho práce jsou vlastní adaptace lidové hudby nejen naší, ale především anglické a irské. Vystupuje buď sólově, nebo v kytarovém duu s Jaroslavem Novákem či se svým souborem Michal Hromek Consort. Za svoji nahrávku Keltská kytara obdržel prémii Českého hudebního fondu (1991) a zlatou desku v Kanadě (1997). Pedagogicky působí na pražských hudebních školách.

Dílo
Celtic Guitar, Bonton, 1991;
Themes by Turlogh O’Carolan, Arta Music, 1996.
Diskografie
Keltská kytara (Bonton 1990);
U lva a jednorožce (Bonton 1992);
Folk-Baroque and Other Rags... (Bonton 1994);
The Wild Mountain Thyme (Bonton 1996);
Five Bells (Sony Music/Bonton 1999);
Consort Music (Indies Records 2001);
Carolan (Supraphon 2002).
Literatura
http://michal.hromek.net
 
Jana Spáčilová
Datum poslední změny: 20.6.2005