Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

MinnesengřiTisk


Charakteristika: Folkový soubor

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1968
Text

Minnesengři, folkový soubor, jedna z nejstarších a nejdéle působících českých folkových formací.
 
Soubor vznikl 1968 v Českých Budějovicích, již na konci šedesátých let představoval uznávanou folkovou veličinu a byl asi jediným souborem svého druhu mimo Prahu. Původní složení: Pavel „Anděl“ Pokorný, Ivan a Eva Zichovi, Jan Borkovec, Pavel „Žalman“ Lohonka; nástrojové obsazení: akustické kytary, kontrabas, vokál. První Portu získal 1969, následovaly další. Natočil dva hudební filmy v režii Víta Hrubína: Minnesengři (1972, v Cannes získal cenu mezi hudebními dokumentárními pořady) a Okolo Blateckýho (1976), účinkoval v řadě televizních pořadů, nahrával pro českobudějovické studio Českého rozhlasu. Nejvýznamnější sestava: Ivan Zicha , Pavel Žalman Lohonka, Jan Borkovec, bratři Ivan a Pavel Pokorní a Lída Pauzarová. Prošlo jím mnoho hudebníků, na začátku osmdesátých let působil dokonce jen jako trio (Pavel Pokorný, Lohonka, Jana Vejvarová). V roce 1985 ze souboru definitivně odešli Lohonka a Pavlína Jíšová,  novou sestavu Minnesengrů, tvořící ve folkrockovém duchu, pak vytvořili Pavel Pokorný (kytary, baskytara, flétny, perkuse), Jiří Smrž (kytary, baskytara, foukací harmonika), Vojtěch Zícha (housle, banjo, kytary, baskytara, bicí), Monika Klimentová (zpěv, klávesy, 1987 ji nahradila Pavlína Braunová, po jejím zmizení Lenka Halamová). V novém repertoáru převažovala vlastní tvorba, především písně Jiřího Smrže, zajímavý projev měla Braunová. V roce 1989 se Minnesengři rozešli, setkávají se jen sporadicky – viz studiový projekt Když Bůh jihočechy stvořil.
 
U Pantonu vydali alba Nezacházej slunce (1976), Bělovláska (1980) a Už sluníčko z hory vyšlo (1989). Se skupinou Žalman a Spol. spolupracovali na LP Když Bůh jihočechy stvořil (1992). V roce 1996 vyšel výběr nahrávek z let 1969–78 s názvem Nech spaní a běž a o rok později projekt, který počátkem osmdesátých let nahráli Lohonka, Pavel Pokorný a Jitka Vejvarová-Kloudová pro českobudějovický rozhlas (Na jih od pop–music; je zde zvláštní instrumentace, na níž se vedle kytar podílel i sitár, violoncello, bicí a členové Jihočeské komorní filharmonie).
 
Minnesengři v zásadě patří do „folkórní“ větve českého folku, většinu jejich repertoáru tvoří stylizovaný folklór. Pramenem pro jejich úpravy byly sbírky lidové poezie Karla Weise, Čeňka Holase, Karla Jaromíra Erbena, Františka Bartoše, Josefa Režného i archiv českobudějovického rozhlasu. Stylizace lidových písní v jejich repertoáru probíhá na různých úrovních. Od pouhého uvádění lidového materiálu, přes více či méně zdařilé pokusy o aktuální interpretaci až k vysoce sofistikovaným způsobům jeho dalšího uměleckého rozvíjení. Další repertoár tvoří převzaté folkové písně ze zahraničí (Dylan, Peter, Paul & Mary, Christy Minstrels, Kris Kristofferson, také spirituály, pracovní písně), které si sami otextovávají, a dále pak vlastní tvorba, značně poznamenaná melodikou jihočeských milostných balad. Mnohé písně Minnesengrů pronikly do zlatého fondu českého folku (např. indiánská ukolébavka Oh, Oh, Watanay).
 
Hlavní přínos Minnesengrů tkví v uvádění neznámých nebo méně známých lidových písní, zejména jihočeských, bytostném muzikantství a vkusu a citu, který ve svých úpravách prokazují.
Diskografie
Alba
Nezacházej slunce (Panton 1976);
Bělovláska (Panton 1980);
Už sluníčka z hory vyšlo (podtitul: jihočeské lidové písně, Panton 1989);
Když Bůh jihočechy stvořil (Venkow 1992);
Nech spaní a běž (výběr nahrávek z let 1969–78, Venkow 1996);
Na jih od pop–music (Venkow 1997).
 
Ostatní
Porta 69 (Panton 1969);
Porta 70 – live (EP Panton 1970);
Písně Minnesengrů a Hoboes (EP Panton 1973);
Minnesengři (EP Panton 1976);
Dostavník (SP Supraphon 1981 a 1982);
Mladý pán v klobouku/Otevři deštník nad mým srdcem (SP Supraphon 1988).
Literatura
I.  Lexika
EJ.
 
II. Ostatní
Rejžek, Jan: Toulky Minnesengrů královstvím lidové poezie (Melodie 13, 1975, č. 4, s. 109).
Rejžek, Jan: Minnesengři výročí (Melodie 17, 1979, č. 3, s. 76).
Horáček, František: Minnesengři na jih od pop music (Melodie 19, 1981, č. 2, s. 36).
Konečný Michal: Minnesengři (Mladý svět 1987, č. 50, s. 23).
Plachetka, Jan: Dokud se zpívá. Praktický průvodce po portovním parnasu. (Západočeské  nakladatelství 1991).
Pavel Lohonka Žalman (Folk & Country 1995).
Černý, Jiří: Albové milníky českého folku (Folk & Country 1996, č. 10, s. 20–21).
Huvar, Michal: Takový Žalman, truvér naděje (ARC 1996).
Černý, Jiří: V Žalmanovi je rocker i tramp (Mladá fronta DNES 13. 8. 1996, s. 16).
Vlasák, Vladimír: Vkus a cit vytažený z archivu (Mladá fronta DNES 31. 7. 1997, s. 17).
 
Helena Chaloupková
Text

Datum poslední změny: 27.3.2009