Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Opršál, MartinTisk


Charakteristika: Hráč na marimbu a pedagog

Datum narození/zahájení aktivity:3.4.1968
Text

Opršál, Martin, hráč na marimbu, pedagog, narozen 3. 4. 1968 v Brně.
 
Vystudoval na konzervatoři v Brně obor bicí nástroje a v roce 1986 se stal členem Státní filharmonie Brno, se kterou vystupuje dosud (2004). V roce 1988 působil v Mezinárodním orchestru Gustava Mahlera a v Orchestru evropského společenství. Později se věnoval studiu bicích nástrojů na JAMU v Brně (1991–95) a od jeho ukončení zde působí jako pedagog pro obor melodických bicích nástrojů a komorní hry.
Jeho hlavním nástrojem je marimba. Jako sólista na tento nástroj spolupracuje s Moravským komorním orchestrem a působí v brněnských souborech Ars Inkognita a Musica nova e rediviva. Od roku 1995 tvoří se Šárkou Královou (JAMU) duo marimba-klavír a vystupuje i jako interpret sólových děl pro marimbu.
V roce 1990 byl jedním ze zakládajících členů Středoevropského souboru bicích nástrojů DAMA DAMA a v tomto uskupení působil až do roku 1997. Největšími úspěchy tohoto sdružení, zaměřujícího se na interpretaci soudobé hudby pro bicí nástroje s důrazem na vizuální stránku provedení, bylo vítězství na celoevropské soutěži bicích orchestrů v holandském Enschede. DAMA DAMA je také držitelem ocenění Českého hudebního fondu (1992) a České hudební rady (1995).
V roce 1996 se Martin Opršál účastnil světové marimbové soutěže ve Stuttgartu. V letech 1998-2002 působil jako místopředseda Společnosti perkusionistů České republiky a od roku 1998 je členem výboru Mezinárodní interpretační soutěže při MHF Moravský podzim. Na JAMU v rámci komorní hry založil a vede studentský orchestr bicích nástrojů Percussion Ensemble JAMU, se kterým vystupuje u nás i v zahraničí (v ČR se soubor objevil např. na Expozici Nové hudby v letech 1998 a 2001 nebo na festivalu Mladé pódium 2002 v Karlových Varech).
Spolupracoval na nahrávkách komorní hudby Miroslava Kabeláče a Miroslava Ištvana, interpretačně se také podílel na dvou albech Ivy Bittové a albu Kolem osy skupiny Cymbelín. V roce 2000 vydal sólové CD s názvem Reverbations.
Diskografie
Iva Bittová – Kolednice (BMG 1995);
DAMA DAMA 2 (Wolf records 1996);
DAMA DAMA 3 (Wolf records 1997);
DAMA DAMA 4 (Wolf records 1997);
Konvergence (Wolf records 1997);
DAMA DAMA (Pehy 1994, reedice Wolf records 1998);
Iva Bittová – Classics (Supraphon 1998);

Reverberations (Bárny 1999).
Literatura
Müller, Lubomír Ben: Představujeme DAMA DAMA (Hudební rozhledy 1992, č. 4, s. 151–152).
Hudcová, Milena: DAMA DAMA – avantgardní soubor bicích nástrojů (bakalářská práce, Olomouc 1995).
Trtková, Ilona: Středoevropský soubor bicích nástrojů DAMA DAMA (závěrečná písemná práce, konzervatoř Brno 1997).
Medek, Ivo: Martin Opršál – cesta k marimbě (HIS bulletin 2, 2000, č. 2, s. 5–6).
Foltýnová, Lenka: Tajná zmizení Martina Opršála (Harmonie 2003, č. 9, s. 24).
Martin Opršál – profil (Harmonie 2000, č. 8, s. 39).
 
Ludmila Kunčarová
Text

Datum poslední změny: 16.2.2009