Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Koubek, VáclavTisk


Charakteristika: Folkový písničkář, akordeonista, skladatel, herec, režisér, scénárista, dramaturg a spisovatel

Datum narození/zahájení aktivity:2.3.1955
Text

Koubek, Václav, folkový písničkář, akordeonista, skladatel, herec, režisér, scénárista, dramaturg a spisovatel, narozen 2. 3. 1955, Brno.
 
Po vyučení v oboru tiskař, studoval na Vysoké škole strojní v Liberci, kterou ukončil v roce 1981. V následujících dvou letech se stal asistentem střihu v Československé televizi a asistentem režie a produkce ve Filmovém studiu Barrandov v Praze. Dále působil v Hanáckém divadle v Prostějově (1980–83, herec), v Ústředním loutkovém divadle Praha (1984–87, herec, scénárista, autor hudby), v Divadelní pouti Střelecký ostrov (1985–94, dramaturg, herec, režisér, scénárista), v Koňmo (1995-99, scénárista, režisér, autor hudby), v divadle Minor (1997, herec), v Loutkovém divadle v Opavě (1998, scénárista, režisér), v Kabaretu (1998, režisér, herec, autor hudby), v Baráčnické rychtě (1999–2000, autor hudebních a pohádkových pořadů), během studia hrál na prknech amatérských divadel A Studio, Adadas a Amba (1970–80). Kromě divadla se herecky uplatnil rovněž ve filmu – Zvířata ve městě (1989),  Keď hviezdy boli červené (1991), Šakalí léta (1993), Historky od krbu (1994), Cesta pustým lesem (1997), Čert ví proč (2002) a další, dále jako filmový režisér – Historky od krbu (1994) a autor filmové hudby – Keď hviezdy boli červené (1991), Co chytneš v žitě (1998), Minulost (1998) a jiné. Dále vystupuje sólově se svými písněmi, zpěvem a akordeonem (samouk, studoval pouze půl roku na LŠU), ale i ve spolupráci s jinými hudebníky (kytara, saxofon, bicí). Nahrál několik zvukových nosičů, z nichž album Bezvětří, jako nejlepší album roku 1996, obdrželo cenu Žlutá ponorka nezávislých hudebních kritiků. Společně s CD Výběr vydal též Zpěvník 100 písní (2005), které během svého života napsal. Je autorem knih Teď je to čistý (1992), Hospodské povídky (2000), Karí povídky (2000) a Vesnické povídky (2000).
Diskografie
Ozvěny malých scén (Supraphon 1985);
Šaty šupáka (Reflex Records 1992);
Bezvětří (Indies Records 1996);
Obrazy (Indies Records 1997);
Minulost (World Circle Foundation 1998);
Lítám (Indies Records 1999);
Šaty šupáka (Indies Records 2000);
Já a můj táta (Václav Koubek 2002);
Každej pes (Václav Koubek 2004);
Výběr (Václav Koubek 2004).
Literatura
I. Lexika
EJ.
 
II. Ostatní
Dvořák, J.: Harmonikář v kytarovém světě (Mladá fronta 41, 18. 1. 1986).
Vlasák, Vladimír: Mít jeden život předstih (Melodie 26, 1988, č. 4, s. 10).
Vlček, Josef: Václav Koubek: Obrazy (Rock & Pop 1, 1990, č. 16, s. 27).
Dvořák, Petr: Obrazy (Melodie 30, 1992, č. 1, s. 31–32).
Hartman, Ivan: Koubek ve městě (Rock & Pop 3, 1992, č. 17, s. 10–11).
Klusák, Pavel: Dívat se zblízka ; Šaty šupáka (Lidové noviny 6, 1993, č. 71, s. 13).
Mičkalová, Petra: Šaty šupáka (Rock & Pop 4, 1995, č. 3, s. 28).
Fenclová, Marta: S harmonikou (Reflex 5, 1994, č. 15, s. 28–29).
Klusák, Pavel: Jak zní bezvětří ; Bezvětří (Lidové noviny 9, 1996, č. 181, s. 10).
Kofroň, Leoš: Václav Koubek (Rock & Pop 7, 1996, č. 5, s. 44–45).
Brabec, Jiří moravský: Koubek ví, jak létat (Folk & Country 9, 1999, č. 7, s. 33).
Hartman, Ivan: Bojím se malých, protože si dávají malé cíle, říká Václav Koubek (Folk & Country 9, 1999, č. 9, s. 28–29).
Netík, Vladimír: Harmonika má duši (Folk & Country 13, 2003, č. 12, s. 26–27).
Tesař, Milan: Každej pes; Labyrint kultury (Reflex 16, 2005, č. 4, s. 51).
Tesař, Milan: Méně (akordeonu) je někdy více ; Každej pes (Folk & Country 15, 2005, č. 9, s. 36).

http://www.vaclavkoubek.cz/koubek/ 

 
Oldřich Lána
Datum poslední změny: 27.6.2007