Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Vodňanský, JanTisk


Charakteristika: Textař, scénárista, zpěvák, režisér, básník, skladatel, herec, překladatel a spisovatel

Datum narození/zahájení aktivity:19.6.1941
Text
DíloDiskografieLiteratura

Vodňanský, Jan, textař, scénárista, zpěvák, režisér, básník, skladatel, herec, překladatel a spisovatel, narozen 19. 6. 1941, Praha.
 
Po maturitě vystudoval Strojní fakultu Českého vysokého učení technického v Praze (Ing., 1965) a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy (PhDr., 1973). Od poloviny šedesátých let se však začínají objevovat v periodikách (Mladý svět, Reportér malé scény atp.) jeho první básně a texty. Od roku 1965 spolupracuje s Ivanem Vyskočilem, v roce 1966 měl v Redutě premiéru pořad Secese – Recese aneb Dvakrát dva, který odstartoval jeho spolupráci s Petrem Skoumalem. Při studiu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy spolupracoval s Činoherním klubem a Ateliérem, kde ve dvojici se Skoumalem postupně uvedli autorské pořady S úsměvem idiota (1969), S úsměvem donkichota (1970), Hurá na Bastilu (1970), Králíci pokusný (1974) atp. Autor hravých, groteskních, absurdních, fiktivních textů, veršů a říkanek, mystifikačních přednášek a fiktivních reportáží (Z La Scaly, Z objevení Archimédova zákona, Ze šachového finále). Autorská spolupráce dvojice Vodňanský – Skoumal (V+S) našla uplatnění také v rozhlasovém muzikálu Na Silvestra v Helemichli (ve spolupráci s Pavlem Šrutem, 1964) nebo v písních k filmu Přijela k nám pouť (Věra Plívová-Šimková, 1973). Jeho tvorba zahrnuje také rozhlasové a televizní pohádky, námět animovaného filmu Peripetie zpěvu (spolu s Pavlem Šrutem, 1985), libreto pro komorní sbor Létající koberec skladatele Ivana Kurze (provedeno na Pražském jaru 1979, vydáno u Pantonu). Je autorem divadelních her a muzikálových libret, her pro děti a mládež – Létající koberec (1978), Potkal klaun klauna (1981, obě provedeny v Malém naivním divadle v Liberci), veršů pro děti a zpěvních textů. Signatář Charty 77, od roku 1981 vystupuje samostatně v autorských besedách Sám sobě diskžokejem a Vodňanský u tabule (po zákazu veřejné činnosti dvojice Vodňanský – Skoumal), zakladatel skupiny Tajfun, tajfun vykrůcaj (1985). Od roku 1987 spolupracuje s Přemyslem Rutem – Výchovný koncert, Konečně rozumné slovo, Dvě hodinky s vodotryskem (1987–90). Od roku 1989 opět spolupracuje s Petrem Skoumalem (dva roky) a se skladatelem Danielem Dobiášem (1993–95), pravidelná spolupráce dvojice Vodňanský – Skoumal s pražským Činoherním klubem na zájezdech v Čechách a na Slovensku s obnoveným programem (1999–2001), s Hanou Navarovou na autorských pořadech Momentální úlet, Aptudejt (2002–03), spolupracuje s televizí, rozhlasem. V letech 1991–2002 předvedl též svoje autorské programy na zahraničních vystoupeních pro krajanské kluby a kulturní centra českých zastupitelství (Evropa, USA, Kanada, Mexiko, Čína atp.). Od roku 1995 rozvíjí debaty s mládeží na téma nebezpečí drog, prevence kriminality, rizika sexu, závislost na sektách, otázky ekologie atp. Působil jako vysokoškolský pedagog na Institutu základů vzdělanosti (1995–2001) Univerzity Karlovy a na Fakultě humanitních studií téže univerzity (od roku 2001), v současnosti je ve svobodném povolání. Řada jeho textů vychází knižně, překladatel knih literatury faktu z angličtiny.
Dílo
Dílo literární

Knižní publikace a sbírky textů (výběr)
S úsměvem idiota (1969);
Jak mi dupou králíci (1990);
Důvěrná sdělení (1991);
Konečně rozumné slovo (1991);
Generální úklid (1991);
Zpívající memoáry, aneb Když archiv zakuká (1992);
Cirkus (1995);
Věčnej mumraj (1996);
Ej, moja paranoia (1997);
Chodící papiňák (1997);
Odtajnění (1998);
Sviňte to svinstvo (2001);
Přísně tajné (2002);
Radost z inteligence (2003);
Velká alternativní encyklopedie ptákovin (2004);
Čerstvá zvěrstva (2005).
 
Knihy pro děti (výběr)
Šlo povidlo na vandr (1975);
Maňáskové scénky pro mateřské školy (1977);
Hádala se paraplata (1985);
Pojď se dívat, pojď si hrát na to, co je protiklad (1986);
O slonovi, který utekl z každého obrázku (1988);
Král v kukani (1997);
Kampak chodí labutě (1999);
Dejte mi pastelku, nakreslím pejska – zpěvník (1999).
 
Filmy
Zvířata ve městě (režie Václav Křístek, 1988);
Co chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (režie Jan Hřebejk, 1989);
Vyžilý Boudník (režie Václav Křístek, 1991);
Skús ma objať (režie Martin Luther, 1992).
 
Spolupráce s ČT
Národ bez hlav (dokument, režie Petr Kotek, 1998).
 
Divadelní hry a muzikály
Destrukce reality hrou (1992);
Teta z Prahy (1995);
Prodaná Helvetka (spolu s D. Dobiášem, L. Kvízovou, 1996);
Velký dračí propadák (1997).
Diskografie
S úsměvem idiota (Supraphon 1971);
S úsměvem donkichota – Hurá na Bastilu (Supraphon 1974);
Kühnův dětský sbor: Létající koberec (Panton 1981);
V+S: S úsměvem idiota (1992);
Splašil se kůň na šíř (1996);
Popletený svět (1997);
Dejte mi pastelku nakreslím pejska (1999);
V+S Pro děti od pěti (1999);
V+S České tajfuny (2000);
V+S Hurá na Bastilu (2001);
V+S S úsměvem donkichota (2001);
Tělo na leasing (2001).
Literatura
I. Lexika
EJ (heslo Jan Rejžek).
Kdo je kdo – osobnosti české současnosti (2002).
 
II. Ostatní (výběr)
Hranický, Jan: Hudební syntetikon Petr Skoumal (Melodie 10, 1972, s. 308–309).
Vodňanský, Jan – Skoumal, Petr: Ani ptáci, ani náklaďáci (Kruh 1979, č. 1).
Kotek, Josef: Dějiny české populární hudby a zpěvu 1918–1968 (Praha 1998).
Portál české literatury: Dějiny podle Vodňanského (rozhovor s J. Vodňanským, 24. 11. 2005).
 
Petr Číhal
Datum poslední změny: 5.12.2006