Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

AG FlekTisk


Charakteristika: hudební skupina

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1977
Text

AG Flek, hudební skupina (folkrock), založena roku 1977, Zlín.

 

Zakládající složení skupiny v roce 1977 tvořilo toto jádro: Ivo Viktorin (15. 6. 1955, zpěv, kytara, klávesové nástroje), Karel Markytán (17. 8. 1954, kytara, foukací harmonika), Josef Šobáň (30. 4. 1955, baskytara) a Blanka Táborská (3. 9. 1955, zpěv). Skupina začala koncertovat a sbírat první úspěchy na festivalu Porta, hned v roce 1978 zde vyhrála v autorské soutěži s písní Meditace (Ivo Viktorin, Karel Markytán), v roce 1979 a 1980 získala skupina první místo v interpretační soutěži. Ke skupině se roku 1980 přidal ještě Zdeněk Hromádka (bicí) a v této sestavě kapela vydala své první album Blázni umírají nadvakrát (Panton 1983). Z rodinných důvodů tehdy formaci opustila zpěvačka Blanka Táborská a pro kapelu nastala téměř roční odmlka, kterou nakonec vyplnila spolupráce na albu Wabiho Daňka Rosa na kolejích. V roce 1984 přichází do kapely Vlasta Redl, tím se obnovuje koncertní činnost a zároveň posunuje žánr od čistého folku blíže k rocku. S novým hráčem na bicí, Janem Valendinem, vydal AG Flek nové album Dohrála hudba (1989).

Na počátku 90. let kapelu opustil Ivo Viktorin a ve skupině se střídají hráči, např. Radek Pastrňák (kytara, zpěv), Richard Kroczek ml. (bicí), Milan Nytra (klávesy), kteří později založili skupinu Buty, ze zakládajících členů později zůstává pouze Josef Šobáň. AG Flek však navázal úspěšnou spolupráci s Jiřím Pavlicou a s Hradišťanem a vzniklo velmi ceněné album Vlasta Redl AG Flek + Jiří Pavlica Hradišťan (1994).

V roce 1996 se do kapely vracejí zakládající členové Viktorin, Táborská a Markytán, odchází Vlasta Redl. Skupina svůj styl opět obrací k čistému folku, od roku 2000 znovu koncertuje a doplňuje svou formaci o nové členy – Petr Skubala (baskytara), Petr Kovařík (klávesy, kytara) a Marek Šlapanský (bicí nástroje).

Na rok 2007, kdy kapela slavila své 30. výročí vzniku, připravili velký návrat – původní členové Táborská, Viktorin, Markytán, Šobáň k sobě přizvali kytaristu Michaela Vašíčka a bubeníka Davida Velčovského a uspořádali příležitostný koncert, který nakonec odstartoval sérii dalších koncertů, a tak se nová sestava pustila i do natáčení koncertů, aby v roce 2009 vydala DVD AG Flek – Koncert, které obsahuje největší hity této skupiny. Ve své koncertní činnosti kapela nadále pokračuje, v roce 2012 vydala zatím své poslední album s výběrem nejlepších hitů ze svého repertoáru AG Flek – Koncert.


Diskografie

Blázni umírají nadvakrát (Panton 1983, Bonton 1996).

Dohrála hudba + 1 (Supraphon 1989, CD FT Records 1995, Venkow 1999).

Tramtárie (LP MUA 1991, CD MUA 1991, FT Records 1995).

Waltz (1999).

AG Flek – Koncert (DVD 2009).

AG Flek – Koncert (CD 2012).

Literatura

http://www.agflek.cz/

http://cs.wikipedia.org/wiki/AG_Flek

 

Silvie Adamová

Datum poslední změny: 23.11.2014