Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Našrot

Tisk


Charakteristika: Hardcore-crossoverová skupina

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1988
Text

Našrot, hardcore-crossoverová skupina, založena 1988, Havlíčkův Brod.
 
Kapela  byla založena v březnu 1988 v hotelu Černý orel v Havlíčkově Brodě. U jejího zrodu stáli básník, zpěvák a kytarista Petr „Hraboš“ Hrabalik, baskytarista Jiří „Martha“ Dvořák a měsíc po založení se připojil bubeník Josef „Jouza“ Bárta. Všichni tři již po celá osmdesátá léta působili v místních undergroundových seskupeních (Maama, Křečový Žíly, Gumovej Knedlík). V době před revolucí roku 1989 se stali téměř kultovním souborem, který se proslavil především svými alkoholickými excesy. Jejich texty se v počátcích opíraly především o hospodskou tématiku, která  je všudypřítomně obklopovala i v běžném životě a velmi často vyústila v neschopnost veřejně vystoupit na plánovaných koncertech. Jejich stylové počátky vycházely z tvorby zahraničních skupin Dead Kennedy´s a The Who. V devadesátých letech, s příchodem dalšího kytaristy Tomáše „Ceemeka“ Hájka v roce 1992, kapela dostala nový náboj. Stylově se začala orientovat na směsici hudebních stylů hard core, rap a grunge a v jejich tvorbě byl citelný vliv nové americké hudební scény (Faith no more, Mindfunk atd.). Později svoji hudbu obohatili o celou škálu hardcore-crossoverových prvků a zjemnili svoji hudební řeč. Po roce 2000 se kapela obrací ke stylové fůzi klasického "newyorského" hardcore (typu Biohazard), funku a acid jazzu, jde až k dotekům a esencím arabské hudby a orientální ornamentiky s využitím šamanských bubínků, klávesových nástrojů či smyčců. Kapela se vyznačuje velmi syrovou hudbou s nadhledem v textech, které jsou psány česky a anglicky. Téměř pravidelně na svých albech uvádí vždy jednu coververzi skupin Beatles, The Who nebo Led Zeppelin jako tradiční reminiscenci na šedesátá léta. Od počátku devadesátých let Našrot velmi často a s úspěchem koncertovali v zahraničí (Rakousko, Švýcarsko a jinde). Vyvrcholením koncertních snah skupiny byla účast na pražském festivalu Jam 96. Od léta 2002 koncertní činnost kapely ustala. Našrot pracovali na novém programu, z něhož vzešlo prozatím poslední album nazvané Psychorama (prosinec 2003). V roce 1995 o skupině Našrot vznikl krátký dokument pro televizní pořad "60". Na konci roku 2001 se představili v živě vysílaném televizním pořadu Letadlo. Hudba kapely Našrot byla použita i ve filmové povídce režiséra Petra Zelenky Powers a ve filmu Příběhy obyčejného šílenství.
Diskografie
Diskografie (výběr)

Totálně našrot (demo, 1989);
Destructive Tour (Monitor 1991);
Live In Prague (demo, 1991);
Brain Investigator (Popron 1993);
Promo Demo (demo, 1995);
Cornered Animal (Popron 1995);
The Guide To The Wild Years (Save 1997–98);
The Mirror & The Mask (Black Point 2000);
Psychorama (Black Point 2003).
Literatura
Korál, Petr: Našrot rovná se pořádnej vejhul (Gramorevue 27, 1991, č. 12, s. 16).
Šmíd, Martin: Našrot – řezníci z Vysočiny (Rock & Pop 2, 1991, č. 15, s. 18).
Korál, Petr: Našrot Destructive tour (Rock & Pop 2, 1991, č. 20, s. 28).
Korál, Petr: Našrot (Rock & Pop 4, 1993, č. 9, s. 28).
Skalka, Miloš: Na co? Našrot! (Dobrý večerník 2, 11. 1. 1994, č. 7, s. 10).
Šiler, Ivan: Svět je našrot (Večerník Praha 3, 9. 2. 1994, č. 43, s. 6).
Korál, Petr: Bejt Našrot znamená odplazit se z pódia po čtyřech (Rock & Pop 5, 1994, č. 2, s. 19).
Smolík, Martin: Našrot zkoumá mozky (Melodie 32, 1994, č. 5, s. 11).
Korál, Petr: Čím dál tím hard core (Rock & Pop 6, 1995, č. 21, s. 19).
Suchý, Zdeněk: Pohanský rituál (Reflex 6, 1995, č. 46, s. 51).
Schmidtová, Veronika: Psychodramata od ponuré kapely Našrot (Lidové noviny 17, 6. 1. 2004, č. 4, s. 9).
Špulák, Jaroslav: Naše album je o psychických poruchách (Právo 14, 2. 2. 2004, č. 27, s. 18).
Truksová, Jana: Našrot a jeho poněkud paranoidní Psychorama (Rock & Pop 15, 2004, č. 1, s. 34–35).

www.nasrot.cz
 
Lucie Sýkorová
Datum poslední změny: 29.6.2007