Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Bílá, VěraTisk


Charakteristika: Zpěvačka

Datum narození/zahájení aktivity:22.5.1954
Text
Diskografie

Bílá, Věra, zpěvačka, narozena 22. 5. 1954, Rokycany.

 

Narodila se do muzikantské rodiny Giňů. Od ranného dětství až do svých 25 let zpívala na rodinných oslavách, svatbách a jiných příležitostech s cimbálovou muzikou svého otce, houslisty Karola Giňi. Od roku 1989 zpívá se skupinou s názvem Kale (černí). S touto kapelou se v polovině devadesátých let vydala na profesionální dráhu. Roku 1996 vyšlo (za podpory zpěvačky Zuzany Navarové)  první album Rom pop. Ve Francii bylo toto album ceněné jako jedno z nejlepších alb world music roku 1996. Další album s názvem Kale kalore (Černí čerňoučcí) vyšlo o dva roky později a přineslo Zlatou desku za deset tisíc prodaných nosičů. Kale byli zváni na prestižní mezinárodní festivaly etnické hudby (např. Les Printemps de Bourges ve Francii, Falun ve Švédsku nebo Kaustinen ve Finsku). Koncertovali v Londýně, Moskvě, Oděse, Paříži. Roku 1999 podnikli velké koncertní turné po Evropě, USA a Japonsku. Jedna z nahrávek Věry Bílé a Kale je dokonce zahrnuta v knize Simona Broughtona 100 Essential World Music CD’s (2001 Velká Británie). Americký list The Washington Times ji označil za Ellu Fitzgerald romské hudby. V roce 2001 vyšlo další album nazvané Rovava (Budu plakat), současně vydané také v Anglii, Belgii, Finsku, Francii, Holandsku, Izraeli, Polsku a Švýcarsku. Poslední vydané CD má název C’est comme Ca  (věnováno zesnulé Zuzaně Navarové).

Na koncertech zpívá vedle tradičních rómských písní také tzv. rom-pop. Roku 1985 vyšel zpěvník jejích tehdejších oblíbených písní s názvem Kali zpívá. Na jaře roku 1999 měl premiéru dokument režisérky Miry Erdevički o životě Věry Bílé s názvem Černá a bílá v barvě.


Diskografie

Rom pop (BMG-Ariola 1996);

Kale kalore (BMG-Ariola 1998);

Rovava (BMG-Ariola 2001);

Cigánský plač (BM 2002);

C’est comme Ca (Sony BMG 2005).

 
Bařinková, Jitka

  

Datum poslední změny: 14.4.2010