Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Elefteriadu, MarthaTisk


Charakteristika: Zpěvačka, textařka, moderátorka

Datum narození/zahájení aktivity:12.9.1946
Text

Elefteriadu, Martha, zpěvačka, textařka, moderátorka, narozena 12. 9. 1946, Bulkes (bývalá Jugoslávie).

 

Po dokončení dálkového studia na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy promovala 1980 jako psycholožka. Ve svém brněnském domově studovala krátce zpěv na LŠU a 1967 zde ve dvojici se sestrou Tenou vyhrála soutěž Hledáme nové talenty. To ji předurčilo pro pěveckou kariéru, ať již (zprvu převážně) v páru Martha & Tena, nebo na samostatné dráze. Po šesti společných malých deskách byl takovým vykročením první sólový singl Marthy s tituly River Deep, Mountain High a Poslední závěj (1970). I když v počátcích za doprovodu skupiny Vulkán a pod vedením kytaristy a hudebního skladatele Aleše Sigmunda reprezentovaly Martha a Tena Elefteriadu brněnskou rockovou scénu, vokální projev a postupně i repertoár zejména u Marthy nesly stále znatelnější pečeť řeckého koloritu, jak to odpovídá původu rodiny, která se uchýlila do Československa na útěku před občanskou válkou.

1978 duo dočasně přerušilo činnost a Martha přijala angažmá v divadle Semafor, kde vystupovala v inscenacích Smutek bláznivých panen (po boku Jiřího Suchého), Má hlava je včelín (s Josefem Dvořákem) a v zájezdové Hospodě u zeleného klimpru. Ze spolupráce s Jazz Q Martina Kratochvíla vzešel singl Horizont/Horký vítr (1978) a hudební kritikou vysoce ceněné album Kresby tuší (1980), na kterém se podílela ojedinělá plejáda osobností, autorsky (Michael Kocáb - zároveň celé album aranžoval, Dežo Ursiny, Pavel Kopta, Vladimír Mišík, Pavel Větrovec, Vladimír Merta, Oskar Petr, Jiří Dědeček, Pavel Fiala) i interpretačně (Ondřej Soukup, Jiří Stivín, Jan Hrubý, Jan Kubík, Ondřej Konrád, Laco Deczi, znovu Merta, Ursiny, Kocáb aj.). Dvěma texty Podzimní odpoledne a Tohle že máš být ty? přispěla i Martha, která si o náplni alba roku 1980 (dle recenzentů Melodie) sama rozhodla. 1983 vyšlo A desky dál stárnou, comeback o čtyři roky dříve reaktivované sesterské dvojice, Martha však nadále vystupovala částečně jako solitér. 1983–85 uváděla pořad brněnské TV Studio B (v rozhlase debutovala jako speaker už v 60. letech v relaci Hromosvod). Na koncertech tria Bodlák-Vondrák-Polák se podílela interpretací zhudebněné Ortenovy poezie a zpěvů staré Číny. Po kratším působení v Bratislavě se trvale usídlila v Praze a 1987 začala hostovat v programech Václava Neckáře se skupinou Bacily, kde uplatnila i dylanovský repertoár a zpívání v řečtině. Spolupracovala rovněž s orchestrem ČT, řízeným Václavem Zahradníkem. 1996 se znovu intenzivněji vrátila ke koncertní činnosti. 2005 stála u vzniku hudebního seskupení Arionas, které spolu s ní tvoří Shahab Tolouie (zpěv, kytara, perský setár) a Stanislav Barek (kytara). Trio se zaměřuje na interpretaci řeckých, perských a španělských písní, jemných i hlasově expresivních. Díky své všestrannosti se Martha Elefteriadu vyhranila jako ambasadorka řecké kultury v českém prostředí (pořad Do Řecka s námi) a na veřejnosti se prosazuje i jako moderátorka a propagátorka medieválního životního stylu včetně tance a gastronomie.  


Diskografie

(s výjimkoutituluKresby tuší společně s Tenou Elefteriadu)

Dál než slunce vstává (Panton 1970).

Hrej dál (Panton 1972).

Modré království (Panton 1973).

Ať se múzy poperou (Panton 1975).

Řecké prázdniny (Panton 1977).

Kresby tuší (Panton 1980).

A desky dál stárnou (Panton 1983).

Nejkrásnější řecké písně (Multisonic 1992).

The best of 1969-1982 (Popron 1993).

Děti z Pirea (BMG 1995).

Řecké slunce (BMG 2001).

Řecké prázdniny a Největší hity (Supraphon 2001).

Ať se múzy poperou – 24 hitů (Supraphon 2006).

V rytmu řeckého slunce (Popron 2006).

Literatura

I. Lexika

Kdo je kdo. Osobnosti české současnosti (2005).

 

II. Ostatní

red.: Martha Elefteriadu (Melodie 1980, č. 9, s. 266).

Tůma, Jaromír: Kresby hlasem Marthy Elefteriadu (Mladý svět 1988, č. 7, s. 31).

Elefteriadu, Martha a Elefteriadu, Tena: Martha a Tena dvojhlasně (Ikar 2007).

 

III. Internetové zdroje

www.martha-tena.net

 

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 19.8.2015