Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Hejduk, PetrTisk


Charakteristika: Bubeník, leader, zpěvák, skladatel

Text

Hejduk, Petr, bubeník, leader,zpěvák, skladatel, narozen 24. 8. 1949, Praha, zemřel 10. 5. 1995, Praha.

 

Pod dohledem otce, hráče na bicí nástroje v České filharmonii, se od šesti let učil na piano a xylofon, od osmi pak na klarinet. 1964 začal studovat hru na bicí nástroje, doplňkově i na klarinet a piáno na Státní konzervatoři a po absolutoriu 1970 si 1972–76 doplnil vzdělání na Lidové konzervatoři v oborech kompozice a dirigování.

Pod vlivem Beatles a částečně Rolling Stones vstoupil 1965 jako kytarista do skupiny Rhythm and Blues, kde se pokoušel o vlastní tvorbu. Odtud přešel do známějších Syrinx, kde už bubnoval. 1967–68 mu divadlo Semafor nabídlo první profesionální angažmá ve skupině Milana Dvořáka, jeho další cesta vedla do divadla Rokoko, kde si ho Bohuslav Ondráček a Josef Vobruba vyhlédli do rodícího se souboru Golden Kids se zpěváky Martou Kubišovou, Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem. 1971 po nedobrovolném zastavení činnosti Golden Kids se Petr Hejduk přihlásil na uvolněné místo bubeníka skupiny Olympic. V té se do 1985 uplatnil rovněž jako doprovodný (výjimečně i sólový) zpěvák a autor písní Kroky, Klára, Poslouchej mou píseň, Pojď blíž, pojď k nám, Černovláska, Ďábel bump, Ten den, Karneval, Konec konců, Mráz, Tak, teto, tady je to. Hejduk byl však atypický rocker, jeho erudovanost a vkus ho vedly spíše do mainstreamu, kam zasahoval jako autor písní pro Helenu Vondráčkovou, Hanu Ulrychovou, Hanu Zagorovou, Jiřího Štědroně, Jiřího Korna.

1984 dosáhl největšího osobního úspěchu, když si sám interpretoval píseň Džínová láska, oceněnou stříbrnou Děčínskou kotvou. Pro Hejduka to byl signál, aby se postavil na vlastní nohy jako leader skupiny Balet, s kterou se autorsky uvedl ve velkém hitu Hej pane diskžokej. Převzal i odpovědnost za repertoár souboru Od toho jsou písně, Zákon schválnosti, Jen díru v sýru, Hamlet story, Blahobyt číslo pět, Dospělá aj.1988 se však překvapivě vzdal hudební kariéry a začal pracovat jako řidič vozu záchranné služby. Částečně si tím kompenzoval celoživotní touhu vyměnit paličky bubeníka za skalpel chirurga. 1995 podlehl Petr Hejduk rakovině a skupina Olympic mu vzdala poctu vydáním sampleru.


Diskografie

Olympic 4 (Supraphon 1973).

Marathón (Supraphon 1978).

Prázdniny na Zemi...? (Supraphon 1980).

Ulice (Supraphon 1981).

Olympic v Lucerně (živě, Supraphon 1982).

Laboratoř (Supraphon 1984).

Kanagom (Supraphon 1985, vše se skupinou Olympic).

Někdo mě bude mít rád (Supraphon 1988, se skupinou Balet).

Petr Hejduk / Olympic (Bonton 1995).

Literatura

I. Lexika

EJ 1990 (heslo Miroslav Černý).

 

II. Ostatní

Petr Hejduk (Melodie 1970, č. 8, str. 250).

Tůma, Jaromír: Čtyři hrají rock (monografie Olympiku, Panton 1986).

Tůma, Jaromír: Někdo bude mít rád Balet (Mladý svět 1987, č. 49, str. 31).      

 

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 19.8.2015