Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Holanová, MarcelaTisk


Charakteristika: Zpěvačka

Datum narození/zahájení aktivity:10.6.1951
Text

Holanová, Marcela, zpěvačka, narozena 10. 6. 1951, Praha.

Studentka střední ekonomické školy se učila zpívat soukromě u profesorky Jaroslavy Bernardové. V letech 1970–74 přijala angažmá v pražském hudebním baru Lucerna, odkud se uvolnila, když se na doporučení kapelníka Karla Vágnera zúčastnila konkurzu do Armádního uměleckého souboru. V roce 1976 nahradila ve skupině Faraon Jiřího Schelingera. S Faraonem, vedeným basovým kytaristou Karlem Šípem, vydala dva singly v Supraphonu.

V roce 1985 však vzbudila pozornost robustním pojetím nahrávky s TOČRem Ráno (v italském originále Anny Rusticano Strano), kde upozornila na svůj dvouoktávový hlasový rozsah. Svými předpoklady pro velkou kantilénu zaujala skladatele Karla Svobodu natolik, že s Holanovou připravil debutové album Óda na lásku a napsal pro ni několik písní, z nichž Čau lásko se stalo hitem desetiletí. Nepochybně také proto, že autor Svoboda vyhověl přání Karla Gotta vstoupit už do hotového snímku a spojil dva kontrastní hlasové rejstříky, Gottův romantický tenor a forsírovaný hlas Holanové. V té době byl Svoboda, plně zaměstnaný tvorbou filmové hudby, ochoten skládat pouze pro dva ženské hlasy, Petru Janů a Holanovou. Ohlas písně Čau lásko ho navíc inspiroval k napsání dalšího duetu s Karlem Gottem Náš song.

Karel Svoboda využíval k nahrávání vlastní studiové těleso Elektrovox, pro koncertní potřeby si tudíž zpěvačka sestavila kapelu Reprobox, do které přišli i rockeři ze skupiny Tango, kytarista František Kotva a bubeník Jaroslav Vondrák. Přestože v následném období zbrzdily uměleckou kariéru zpěvačkynemalé problémy soukromého i zdravotního rázu, zůstává aktivní na koncertní scéně a drží si doprovodnou skupinu, která vystupuje ve složení Radek Neumann a Pavel Novák – kytary, Martin Veruněk – klávesové nástroje a Mika Ronos – bicí. Na pozoruhodný experiment přistoupila, když znovu nazpívala své hity přearanžované doprovodnou hardrockovou skupinou Arytmie band.    


Diskografie

Óda na lásku (Supraphon 1988).

Sláva jsou bály (Supraphon 1991).

Zabiju tě (Supraphon 1992).

To nejlepší z best of (kompilace, Popron 1995).

Zůstávám dál (Universal Music 1999).

Marcela Holanová 2001 (Popron 2001).

Já kráčím dál (kompilace, Supraphon 2004).

Jestli je na nebi Bůh – Největší hity trochu jinak (s Arytmie Bandem, Popron 2010).  

Literatura

I. Lexika

EJ 1990 (heslo Vojtěch Lindaur).

 

II. Ostatní

Tůma, Jaromír: Óda na velký hlas (Mladý svět 1988, č. 25, s. 31).

Lauermann, Miloš: Marcela Holanová (Melodie 1989, č. 10, s. 302).

Dědek, Honza: Čau, lásko, stálo na zrcadle (Lidové noviny 20. 11. 2011).

 

III. Internetové zdroje

www.marcela-holanova.cz

 

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 22.1.2015