Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Visací zámekTisk

(Traktor; VZ)

Charakteristika: Pražská punkrocková skupina

Text

Visací zámek (Traktor; VZ), pražská punkrocková skupina.


Skupina, kterou v roce 1982 utvořili studenti Stavební fakulty ČVUT v Praze, od svého prvního vystoupení v aule Vysoké školy zemědělské v Suchdole (7. 12. 1982) až po první galakoncert v sále na Žofíně (21. 2. 1984) nepřekročila rámec odvázané, recesistické zábavy. Přesto vzbudila pozornost tím, že se jako jedna z prvních v Praze otevřeně hlásila k punku, i když s jeho axiomy nakládala značně volně a neřadila se mezi jeho ortodoxní vykladače a interprety. V textech písní apolitický soubor byl pro svou energickou, přímočarou, v očích některých estétů primitivní hudbu, ale i pro tento styl obvyklou, záměrně provokující image včetně výstředního oblečení a účesů záhy perzekuován úřady, jimiž totalitní režim kontroloval a řídil kulturní činnost. Na zákazy skupina odpověděla dočasnou změnou názvu na Traktor (podle snad nejúspěšnější, publikem dodnes vyžadované písně v jejím repertoáru) a v říjnu 1985 na VZ. Navíc si dokončení studia a s tím související povinnosti, jako byla povinná vojenská služba, vyžádaly personální obměny. Je proto pozoruhodné, že v roce 1987 se Visací zámek dokázal vrátit k původní sestavě, v které hraje dodnes: Jan Haubert (zpěv), Michal Pixa (kytara, zpěv), Vladimír Šťástka (basová kytara, zpěv), Ivan Rut (kytara) a Jiří Pátek (bicí). V lednu 1988, kdy se domácí rocková hudba pomalu vymaňovala z defenzivy houstnoucí sítí festivalů typu Rockfest, speciálních rozhlasových pořadů a gramofonových edic, dokonce pořídila nahrávky Hymna šibeničních bratří a Podvedení kameloti, které po vydání Supraphonem v edici „Posloucháte Větrník..." můžeme i při zmíněných výhradách ke stylové vyhraněnosti souboru považovat za první a jediný punkový singl, který vyšel v socialistickém Československu.

Ačkoliv se zdálo, že po politickém zlomu v roce 1989 se dráždivé prvky anarchie a nihilismu v podání pěti inženýrů, jejichž společenské postavení příliš nekorespondovalo s obecně vžitými představami o punkových „vyděděncích", ukážou jako nepotřebné, opak byl pravdou.

Staré hity jako Traktor, Cigára, Stánek a John Debil přešly i do zpěvníku dalších generací. Je příznačné, že zpěvák Jan Haubert, tvůrce většiny textů, se proti pseudofilosování a řešení „vesmírných" problémů v art-rocku a prog-rocku postavil i jako autor knižní sbírky Básně (2005) a memoárů Hluboká orba (2007). O kapelu se začaly zajímat nové i zavedené gramofirmy a přihlásila se i dříve odmítavá veřejnoprávní televize, která v roce 1993 dokončila a odvysílala fiktivní dokument režiséra Petra Zelenky Visací zámek 1982–2007. Druhým dárkem k výročí vzniku souboru byla kniha Visací zámek – 10 punkových let.

Až do roku 2000 skupina přináší bohatou žeň původních nahrávek ze zásobníku více než 200 písní, které stále více zasahují i heavymetalový styl. V poslední dekádě se soustředila na enormní koncertní činnost, i když studiové album Punk! z roku 2005 mělo znamenitý ohlas i recenze a obohatilo „zlatý fond" úspěšných nahrávek Visacího zámku o hit Známka punku. Ke koncertním vrcholům v této etapě lze počítat malé turné po USA (2004) a oslavu pětadvacetin souboru, uspořádanou 11. 12. 2007 v pražské Lucerně s četnými hosty v řadách účinkujících, která byla zachyceno na CD i DVD. 16. 6. 2009 byla skupina uvedena do Beatové síně slávy, kterou organizuje Radio Beat.


Diskografie

Visací zámek (Punc 1990, remasterovaná reedice Monitor EMI 1995);

Start 02 (Monitor 1991);

Three Locks (Reflex Records 1992);

Traktor (Reflex Records 1993);

Jako vždycky (Reflex Records 1994);

Sex (Monitor EMI 1996);

Zámkománie (kompilace, Monitor EMI 1998);

Visací zámek znovu zasahuje (Warner Music 2000);

Punk! (EMI 2005);

Visací zámek 25 let (CD a DVD live, EMI 2008).

(Dále pak raritní a živé nahrávky.)

Literatura

I. Lexika

Balák, Miroslav – Kytnar, Josef: Československý rock na gramofonových deskách

(Indies Records 1998).


II. Ostatní

Korál, Petr: Recenze první desky (Rock & Pop 1990, č. 7, s. 110).

Bezr, Ondřej: Punk je pro nás láska na celý život (Lidové noviny 14. 12. 2000).

Dědek, Honza: Punk je zpátky (Reflex 2001, č. 1).

Kovač, František: Dvacet let zámkománie (Report 2003, č. 1).

aš: Visací zámek a punk? Ani náhodou! (recenze alba Punk!, Novinky.cz 9. 9. 2005).

Tůma, Jaromír: Visací zámek. Čtvrt století zvedá pyšná číra. (Rock & Pop 2006, č. 10, s. 24).

Komárek, Tom: Visací zámek slaví 25 (Rock & Pop 2007, č. 10, s. 36).

Tůma, Jaromír: K Visacímu zámku bolševik nenašel klíč (Spark 2009, č. 3, s. 88).

www.visaci.cz

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 28.7.2010