Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Frídl, BobTisk

(Frídl, Josef)

Charakteristika: Zpěvák, skladatel, textař, kytarista

Datum narození/zahájení aktivity:13.11.1947
Text

Frídl, Bob (vl. jm. Frídl, Josef),zpěvák, skladatel, textař, kytarista, narozen 13. 11. 1947, Praha, zemřel 26. 2. 2013, Brno.

 

Vyučený slévač a do těžkého zranění na vojenské službě nadějný sportovec začal zpívat v roce 1967 se skupinou Green Spaedars, ale už v následujícím roce vystupoval v brněnských klubech jako sólista s kytarou ve folkovém repertoáru (Donovan, Bulat Okudžava, Simon & Garfunkel, především ale Dylan, po jehož vzoru převzal přízvisko Bob). Mohl těžit ze svého zjevu novodobého romantického truvéra v tenorové poloze, ale do jeho uměleckého záběru vstoupily i francouzské šansony (Aznavour, Moustaki), zhudebněná poezie (od Francoise Villona po Jiřího Wolkra) a lidové písničky. Oporou a rádcem mu byl kapelník, skladatel a kytarista Aleš Sigmund, který ho přizval jako hosta do programů sourozeneckého páru Martha a Tena Elefteriadu (dodnes připomínaný je jejich tercet Zpívej tu píseň kouzelnou) a po odchodu do Prahy na post dramaturga Pantonu mu zajistil početnou produkci gramofonových nahrávek (včetně tří LP), zahájenou v roce 1970 singlem s Frídlovou vlastní skladbou Madona. Pozoruhodně ji v Aktualitách Melodie (1970, č. 17, s. 3) okomentoval recenzent Jiří Černý: „Je těžké být u nás trubadúrem po Mertovi a Huťkovi, taky téma madony známe z několika sugestivních podání. A přece je ve Frídlově naříkavé nahrávce cosi zvláštního, trochu s bolestí Babelových oděských Židů.“

S Pantonem v zádech se Bob Frídl představil na festivalech Bratislavská lyra a Děčínská kotva. V Bratislavě debutoval v roce 1970 s písní Podávám ruku skřivanům, která však nepochází z jeho autorské dílny, a v Děčíně získal Cenu diváka (1972) a Cenu odborné poroty (1974). V letech 1971–78 disponoval doprovodnou skupinou Jana Sochora, kterou tvořili špičkoví brněnští hráči, známí především ze skupiny Progress Organization, které původně občas předskakoval na koncertech jako solitér s kytarou. Mediální bublina, která se kolem Boba Frídla utvořila, se projevila rovněž na výsledcích ankety Zlatý slavík, kde se v letech 1972–73 umístil nejvýše: na 4. místě. A přestože ještě počátkem 70. let docházel do zaměstnání v továrně, připustil v Aktualitách Melodie (1970, č. 12, s. 4) ústup z původní protestsongové orientace: „Když to člověk chce dělat jako chléb, musí svolit hodně ze svých ideálů.“

Nejenom umělecká frustrace, ale i neodvratné změny na brněnské scéně, zejména předčasná smrt manažera Oskara Mana, přivedly Frídla v roce 1978 zpět na dráhu sólisty a příležitostného hosta brněnských folkových seskupení (Folk Team, Malá cimbálka Jindřicha Hovorky). Cizokrajný původ jeho manželky ho inspiroval ke změně prostředí a Frídl v polovině 80. let odešel do řecké Leftokárie. V nových společenských poměrech zde založil cestovní kancelář převážně pro české turisty včetně osobností z uměleckého světa. V roce 1999 dal definitivně přednost české půdě a v Bučovicích u Brna založil novou rodinu. Vydával převážně kompilační alba, zhudebňoval verše Oldřicha Mikuláška a sporadicky sólově vystupoval.


Diskografie

Jen vítr to ví (Panton 1973).

Abeceda (Panton 1974).

Všem starým láskám (Panton 1974).

Návraty (Free Art 1994).

Vzpomínky (s country skupinou Piknik, 2000).

Divadlo života (FT Records 2002).

Zastav se človíčku (Radioservis 2003).

Sto patnáct havranů (Carpe Diem 2005).

Roky už se toulám (Radioservis 2007).

Literatura

I. Lexika

EJ 1990 (heslo Aťka Chmelařová).

 

II. Ostatní

Tůma, Jaromír: Bob Frídl na Bratislavskou lyru (Aktuality Melodie 1970, č. 12, s. 4).

Navrátil, Jaroslav M.: Bob Frídl s Moravským brabcem v hrsti (Melodie 1972, č. 5, s. 150).

Horáček, František: Bob Frídl – sportovně založený trubadúr (Melodie 1973, č. 3, s. 65).

Krůta, Jan: Velký malý Bobeš (Melodie 1974, č. 12, s. 357).

 

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 22.1.2015