Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Mácha, Stanislav 2)Tisk


Charakteristika: Klavírista

Datum narození/zahájení aktivity:30.11.1971
Text

Mácha, Stanislav, klavírista, narozen 30. 11. 1971, Frýdek-Místek.

Vystudoval Střední odbornou školu výtvarnou v Praze. Od dětství se věnoval hudbě. Hře na klavír se učil na Lidové škole umění ve třídě Ivany Girsové. Společně se saxofonistou a skladatelem Karlem Růžičkou založil hudební skupinu, v níž hrál Petr Dvorský na kontrabas a Jiří Slavíček na bicí. Původní název skupiny byl Blafl Base Band, později New Faces. V roce 1992 skupina opět změnila název na The Four a v témže roce vyhrála soutěž Mezinárodního jazzového festivalu v Karlových Varech. V roce 1994 byl Mácha součástí skupiny, která hrála s prezidentem Clintonem při jeho pražské návštěvě. V roce 1996 natočil s jazzovým kvartetem Romana Pokorného album Magic holiday. V témže roce se stal členem tria Roberta Balzara, které se právem řadí mezi stálice našeho jazzového nebe. S touto skupinou (Robert Balzar – bass, Jiří Slavíček – bicí nástroje) vydal několik CD. Poslední CD s názvem Overnight, bylo natočeno ve Varšavě v Polském rozhlase. Stal se členem Big Bandu Českého rozhlasu.Vystupoval nejen na české, ale i evropské hudební scéně (Německo, Francie, Finsko, Dánsko, Švýcarsko atd.). Spolupracoval s domácími i zahraničními sólisty (Wynton Marsallis, Piotr Baron, Nicholas Simion). Jako klavírista účinkuje ve skupině Illustratosphere Dana Bárty, která mimo jiné získala v roce 2002 cenu akademie populární hudby. Vyučuje na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze.
Diskografie
Space And Rhythm (Arta Rec 1993);
Two President´s Jam Session (Arta Rec 1994);
You´re Never Alone (Arta Rec 1994);
Magic Holidays (Arta Rec 1994);
You Know What I Mean (Arta Rec 1997);
Travelling (Jazzpoint 1998);
Alone (Sony Music/Bonton 2000);
Invitation (Cube 2002);
Entropicture (Sony Music/Bonton 2003);
Overnight (Sony BMG 2005).
Literatura
www.robertbalzar.cz
 
Karolína Marešová
Datum poslední změny: 9.2.2009