Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

KernTisk


Charakteristika: Brněnská rocková skupina

Text

Kern, brněnská rocková skupina, zahájení aktivity 1981.
 
Skupina vznikla jako amatérské seskupení v roce 1981 v sestavě Jaroslav Albert Kronek (zpěv), Libor Machata (baskytara), Karel Vodička (bicí), Antonín Vodička (kytara), Slávek Karásek (kytara). V roce 1986 skupinu posílil kytarista Miloš Morávek. Ve stejném roce Kern postoupil do finále Vokalízy a získal cenu Zlatý triangl za hit Blízko nás (1987). Debutové album ...od narození bylo vydáno v roce 1990. V témže roce došlo k dalším z mnoha změn v obsazení skupiny. Kytarista Miroslav Horňák nahradil Antonína Vodičku a Slávka Karáska. V následujícím roce skupina dosáhla historicky nejlepšího umístění v anketě Zlatý slavík (3. místo) a vydala LP/CD Lovci žen, k němuž vznikla i anglická verze Women Hunters. Během dalších let vznikly projekty Ztráty a nářezy, Totální tunel a bylo založeno vlastní hudební vydavatelství Kern Sound Spouter.
 
Návratem ke kořenům je CD Mistr čas, kde se Kern vrací k nově upraveným nejznámějším hitům. Dochází opět ke změnám v obsazení, 1996 nahradil bubeníka Karla Vodičku Vít Franěk a 1997 kapelu posílil kytarista Michal Kugler. Šestiletou tvůrčí odmlku přerušilo vydání CD Síla zvyku 2001. Poté skupina přerušila činnost, aby se v roce 2003 vrátila na koncertní pódia v zákládající sestavě z roku 1981 s Kern Remember Tour 2003. O rok později bylo vydáno CD Kdo s koho.
Diskografie
SP Blízko nás/Oči (Supraphon 1987);
SP Není větší síly/Sprinter (Supraphon 1988);
LP ...od narození (Supraphon 1990);
Lovci žen, Women Hunters (Supraphon 1991);
Ztráty a nářezy (Tomü Records 1993);
Totální tunel (Kern Sound Spouter 1994);
Mistr čas (Monitor-EMI 1995);
Síla zvyku (Rodowi-cz 2001);
Kdo s koho (Kern Sound Spouters 2004).
Literatura
Korál, Petr: Kern: Překvapení roku? (Rock & Pop 1994, č. 10, s. 10).
Vlček, Josef: Kern: [deska] ... od narození ...: Supraphon (Rock & Pop 1990, č. 5, s. 26).
Martínek, Jan: Kern Lovci žen (Rock & Pop 1991, č. 25, s. 20).
 
Miroslav Švarc
Datum poslední změny: 9.2.2009