Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Muchow, Jan P.Tisk


Charakteristika: Skladatel, hráč na kytaru a klávesové nástroje, DJ a hudební producent

Datum narození/zahájení aktivity:21.6.1971
Text
Diskografie

Muchow, Jan P., skladatel, hráč na kytaru a klávesové nástroje, DJ a hudební producent, narozen 21. 6. 1971, Rathenow (Brandenbursko, Německá demokratická republika).
 
Již během studia na Střední průmyslové škole strojní v Praze se pod vlivem svého staršího bratra Gerda začal aktivně věnovat hudbě a v roce 1991 založil hudební skupinu Ecstasy of St. Theresa (dále jen EOST), která se v 90. letech jako jedna z mála českých skupin prosadila na britské nezávislé scéně, z jejíž zvuku také na počátku svého fungování zřetelně vycházela a čerpala (Massive attack).
 
Kapela, kterou tvořili kromě Jana P. Muchowa baskytarista Jan Gregar, bubeník Petr Wegner a zpěvačka Irna Libowitz, vznikla na troskách punkové skupiny Modré tanky. Po prvním albu Pigment (1991) a albu Susurrate (1992) přišel pro kapelu zlom roku 1993, kdy díky anglickému producentovi Johnu Peelovi pořídila skupina album ... fluidtrance centauri ..., jež proniklo dokonce do anglické nezávislé top ten hitparády. Díky tomuto úspěchu se EOST objevila i v britské hudební televizi MTV a v dalších médiích. Kromě toho podepsala smlouvu s britským vydavatelstvím Free Records, pro něž začala připravovat další velkou desku, kde již nasměrovala svůj styl směrem k ambientní elektronice. Album Free – D (1994) vyšlo s poměrně velkým úspěchem, přesto se poté kapela rozpadla. V roce 1999 Muchow EOST obnovil, ovšem již jen ve spolupráci se zpěvačkou Kateřinou Winterovou. Vyšlo další album In Dust 3 (1999), po němž následuje Slowthinking (2002, cena Anděl 2002 za nejlepší album v oblasti dance music) a zatím poslední Thirteen Years In Noises (2004).
 
Roku 1996 oslovil Jana P. Muchowa filmový režisér David Ondříček s nabídkou ke spolupráci na filmu Šeptej. Zde si Muchow zahrál jednu z hlavních rolí a výrazně se se svou novou skupinou Colorfactory podílel i na hudbě k tomuto úspěšnému filmu. Následovala hudební spolupráce na Ondříčkových Samotářích (2000), filmu Jedna ruka netleská (2003, cena Český lev 2003 za nejlepší filmovou hudbu) a zatím posledním filmu Grandhotel (2006). Kromě filmové hudby se dnes Muchow příležitostně věnuje i hudbě divadelní: pro Divadlo Komedie Sen noci svatojánské (2000, režie Michal Dočekal), pro Národní divadlo Komedie omylů (2000, režie Eniko Eszenyi), pro Divadlo v Řeznické Sběratel (2001, režie David Matásek) a pro Divadlo J. K. Tyla v Plzni Mechanický pomeranč (2003). Současně působí také jako producent některých českých kapel a hudebníků (např. Kryštof, Anna K., Monika Načeva, Tata Bojs).
Diskografie
Diskografie (výběr)

Ecstasy of St. Theresa
Pigment (vlastním nákladem, 1991);
Susurrate (Reflex Records, 1992);
... fluidtrance centauri ... (Free Records, 1993);
Free – D (Go!Discs, 1994);
Astrala Vista (Go!Discs, 1994);
In Dust 3 (Monitor EMI, 1999);
Slowthinking (Monitor EMI / Escape, 2002);
Thirteen Years In Noises (Rev-Ola, 2004).
 
Colorfactory
Šeptej (Monitor EMI, 1996).
 
Martin Gillár
Datum poslední změny: 9.10.2006