Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Župková, Lenka

Tisk


Charakteristika: Houslistka, violistka, skladatelka a hudební pedagožka

Text
DíloDiskografieLiteratura

Župková, Lenka, houslistka, violistka, skladatelka a hudební pedagožka, narozena 1970, Praha.

Na konzervatoři v Ostravě studovala ve třídě Vítězslava Kuzníka (1984–90) a na JAMU ve třídě Františka Novotného (1990–94). Ve studiu pokračovala na Vysoké hudební škole v Hannoveru pod vedením Atily Aydintana (1995–99). Na Masarykově univerzitě v Brně studovala obor Hudební věda (1994–96). Jako sólistka hraje na housle, violu a elektrofonické pětistrunné housle. Spolupracuje se zvukovým designérem Andre Bartetzkim a vede experimentální soubor Megaphon. Působí v komorních souborech Duo Goelan (s flétnistkou Lenkou Kozderkovou), Ensemble reflexion a spolupracuje s dalšími komorními tělesy. Uskutečnila koncerty v mnoha evropských zemích (Francie, Německo, Španělsko, Ukrajina a další). Vytvořila nahrávky pro rozhlasové a televizní stanice v České republice (Česká Televize), Německu (Norddeutscher Rundfunk, Deutschlandfunk, Mitteldeutscher Rundfunk), ve Francii a na Ukrajině. Lenka Župková komponuje jevištní hudbu pro divadla v Hannoveru, Norimberku, Zürichu, Cáchách a Berlíně. V roce 2006 se stala finalistkou soutěže pro elektroakustické nástroje (Musica Nova, Praha 2006). Realizuje vlastní multimediální koncepty: experimentální umění, hudební instrumentální divadlo a představení, ve kterých propojuje různá umělecká odvětví (hudba, tanec, video, živá elektronická hudba). Zkoumá vlastnosti akustického a virtuálního prostoru. Od roku 2004 pedagogicky působí na Musikschule v Hannoveru. Pravidelně pořádá kurzy improvizace a soudobé hudby.


Dílo

Střepy pro elektrofonické housle, elektroniku a čtyřstopový pás (2005);

Nádraží pro elektrofonické housle a elektroniku (2006);

Out of time space, koncept pro tanečníka, elektroniku a housle (2007);

Kolotoč pro elektrofonické housle, video a elektroniku (2008);

Labyrint, koncept pro housle, bicí a kontrabas (2009);

Herzstücke 1–2 pro housle a bicí (2009);

Noční můry pro elektrofonické housle a objekty (2010).

Diskografie

Marron y Azul (Bückeburg 1998) – soubor Libertango;

Duo Goelan (vlastní náklad 2000);

Prague/Hannover (Schott 2005);

Fantomastique Acoustica (Broken Silence 2007);

Kammermusik (NEOS 2008) – Ensemble reflexion;

Hamburg Strings (vlastní náklad 2008);

Earth (Musikvars 2010).

Literatura

www.violinelenka.com

www.ensemble-megaphon.com

www.ensemble-reflexionk.de

Radek Poláček

Datum poslední změny: 18.10.2011