Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

KreysonTisk


Charakteristika: Rocková kapela

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1989
Text

Kreyson, rocková skupina, zahájení aktivity 1989.

Rocková skupina, soustředěná kolem zpěváka Ladislava Křížka. Původní obsazení: Ladislav Křížek (zpěv), Jaroslav Bartoň a Daniel Krob (kytary), Karel Adam (basová kytara) a Robert Vondrovic (bicí). Angažmá ve skupině Citron posílilo postavení charismatického vokalisty, který hledal větší volnost v samostatném projektu. Z ostravské skupiny přizval Bartoně, Adam přestoupil z pražského Mopedu. Dnes prezentuje Kreyson agentura se sídlem v Olomouci.

Kreyson pokračoval v Křížkových kontaktech s producentem hannoverského studia Nachtsum Janem Němcem a v roce 1990 zde natočil debutové album Anděl na útěku i jeho anglickou verzi pro západoevropský a japonský trh. Další CD Zlatej chlapec bylo připsáno rovným dílem Ladislavu Křížkovi i Kreysonu. Přestože tři alba z let 1992­­–95 (Křižáci, Elixír života, Zákon džungle) patřila už zase Kreysonu, bylo evidentní, že cesty zpěváka, stále více vytěžovaného nabídkami z mainstreamu populární hudby, se se záměry skupiny rozcházejí a Kreyson se na deset let odmlčel.

K jeho obnově přistoupil Ladislav Křížek v polovině roku 2006. Z půl roku trvajícího konkurzu vzešla v lednu 2007 sestava Radek Kroc, Honza Běhunek, Jaroslav Bartoň – kytary, Luděk Adámek – basová kytara a Zdenek Pradlovský – bicí. Prvně vystoupila na veřejnosti 17. 3. 2007 v ČEZ Aréně v Ostravě u příležitosti slavnostního předávání cen Akademie populární hudby Anděl. V současnosti Kreyson koncertuje ve složení Ladislav Křížek – zpěv, Radek Kroc a Peter Boška – kytary, Luděk Adámek – basová kytara a keyboard pedal, Zdenek Pradlovský – bicí.


Diskografie

Anděl na útěku (1990, Tommü Records).

Angel On The Run (1990, Tommü Records).

Křižáci (1992, Tommü Records).

Crusaders (1992, Tommü Records).

Elixír života (1993, Tommü Records).

Zákon džungle (1995, Happy Music).

The Best of Kreyson (1996, kompilace, Tommü Records).

Kreyson Live - Noc plná hvězd (2007, Agentura Kreyson).

20 Years Of Kreyson (2009, Retroactive Records).

Literatura

Kutnar, Pavel: Křižácký den na Konopišti (Melodie 1991, č. 11, s. 10).

Krofta, Nikolas: Deep Look Inside (Spark 2001, č. 11, s. 36).

 

Jaromír Tůma

Datum poslední změny: 18.2.2015