Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Bow WaveTisk


Charakteristika: Rapová a hiphopová skupina

Text

Bow Wave, karlovarská rapová/hiphopová skupina, založena 1997.

 

Před založením Bow Wave se sešli současní členové kapely klávesista Jéňa Smílek, baskytarista Jaromír Chocholouš a kytarista Jan Psohlavec v kapele Z Odeladelise, ve které účinkovali spolu se zpěvačkou Patrikou Porákovou a bubeníkem Danem Řezáčem. Samotní Bow Wave vznikli roku 1997 a na prvních dvou demo nahrávkách Lyca a Bow Wave II. se prezentovali stylově velmi rozmanitou tvorbou. Mísili funky music s prvky jazzu a některými postupy uplatňujícími se ve stylech elektronické a taneční hudby (trip hop, breakbeat). Do roku 2001 se složení kapely několikrát změnilo, když po prvním demu odešel kytarista a zpěvák Pavel Krieger do kapely Woody Hype a po druhém zpěvačka Martina Hronková. V roce 2001 přišli do Bow Wave rappeři Martin Viola a Michal Bláha a kytarista Jan Přibylský. Baskytarista Tomáš Štikoun byl nahrazen Jaromírem Chocholoušem. Další demo Sami z dat v roce 2002 tedy natáčela kapela v sestavě Jéňa Smílek (klávesy), Marek Týc (bicí), Jaromír Chocholouš (baskytara), Jan Přibylský (kytara), Martin Viola a Michal Bláha (rap). Zejména pod vlivem nově příchozích rapperů se Bow Wave začali ubírat směrem k rapu a hip hopu. Po úspěšném vystoupení na festivalu Hip Hop Kemp v létě roku 2002 vyšlo demo Sami z dat jako příloha hip hopového časopisu Bbarák. Téhož roku přispěli Bow Wave skladbou Město v mlze na českou nezávislou hiphopovou kompilaci Lyric Derby II. V polovině roku 2003 přišel do kapely DJ At Work (Karel Vaněk) a již za jeho scratchování vznikl maxisingl Aperitiff, který vyšel pouze na vinylech a stejně jako Sami z dat jej produkoval Alexandr Rebjonok. Skladby na vinylu potvrdily definitivní přerod stylu na hip hop a rap. Opět do studia šla kapela již bez kytaristy Jana Přibylského, kterého nahradil Jan Psohlavec. V roce 2004 vyšlo kapele první dlouhohrající album Emigrant, na kterém se producentsky podílel Petr Míkovec. Singl Pašerák vedl tři měsíce hitparádu na brněnské pobočce rádia Kiss. Po Emigrantu s Bow Wave ukončil spolupráci DJ At Work, na jehož post byl povolán DJ Bouler (Lukáš Bělohloubek). Roku 2005 získalo uskupení cenu Akropolis Live Music Award pro nejlépe živě vystupujícího umělce v kategorii hip hop a R&B. V roce 2007 vyšla Bow Wave v pořadí druhá řadová deska Spotřebič znovu pod dohledem producenta Alexandra Rebjonoka. Z té se v českých rádiích výrazně prosadil pilotní singl Boreczech.


Diskografie
Lyca (demo 1999);

Bow Wave II. (demo 2001);

Lyric Derby 2 (P. A.trick Records 2002) – skladba Město v mlze;

Aperitiff (Bbarák 2003);

Emigrant (EMI 2004);

Spotřebič (EMI 2007).

Literatura
www.musicserver.cz/clanek.php?id=10095&z=jyxo

www. musicserver.cz/clanek.php?id=10761

www.musicserver.cz/clanek/10792

www.musicserver.cz/clanek/14026/ALMA%962005%96Palac%96Akropolis%96Praha%9616%962%962006

www.bowwave.cz/

www.last.fm/music/Bow+Wave


Filip Johánek

Datum poslední změny: 11.3.2009