Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Bambini di PragaTisk


Charakteristika: Dětský pěvecký sbor

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1973
Text

Bambini di Praga, dětský pěvecký sbor, založen 1973, Praha.

Dětský pěvecký sbor Bambini di Praga byl vytvořen v květnu v roce 1973 z Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu. Oba sbormistři Blanka Kulínská i Bohumil Kulínský v důsledku normalizačních praktik museli z rozhlasu odejít a většina dětí na přání rodičů odešla s nimi. Zkušební prostory nabídl sboru ředitel základní devítileté školy v Praze v Karlíně na Lyčkově náměstí. Zřizovatelem pěveckého tělesa se stala na krátkou dobu Tesla Strašnice. V témže roce se uskutečnilo také první koncertní turné sboru do Japonska pod novým názvem Bambini di Praga. Od roku 1976 působil ve vedení tělesa s manželi Kulínskými syn Bohumil Kulínský, který vytvořil samostatné oddělení Bimbi di Praga (od šesti do deseti let). Toto oddělení uskutečnilo desítky koncertů, několikrát vystoupilo v televizi a natočilo gramofonovou desku Papírová čepice. V roce 1977 Bohumil Kulínský mladší převzal vedení koncertního oddělení. V letech 1979–89 zajišťoval existenci tělesa právně i ekonomicky Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Uměleckým vedoucím se stal Bohumil Kulínský starší. Blanka Kulínská a Bohumil Kulínský mladší dále působili jako sbormistři. Na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let začal sbor pravidelně vystupovat v Německé demokratické republice, kde vytvořil řadu nahrávek pro televizi. Uskutečnil stovky koncertů ve většině evropských států, Americe a Asii (Japonsko, Jižní Korea, Mongolsko). Zúčastnil se prestižních mezinárodních festivalů: Pražské jaro, Prager Winter, Praga Cantat, festival sborové tvorby v Paříži (1983, Francie), festival dětských pěveckých sborů v Nantes (1987, Francie). Uskutečnil premiéry skladeb mnoha soudobých autorů (Olivier Messiaen, Petr Eben, Zdeněk Lukáš a další). Spolupracoval s významnými orchestry (Česká filharmonie, Pražská komorní filharmonie) a sólisty (Eva Urbanová, Peter Dvorský, Štefan Margita, Gabriela Beňačková, Karel Gott, Jiří Korn, Jiří Pavlica a další). V roce 1988 zemřel Bohumil Kulínský starší a uměleckého vedení se ujal Bohumil Kulínský mladší. Roku 1992 se pěvecký sbor stal soukromým subjektem Blanky Kulínské. Ve stejném roce se zúčastnil liturgie, kterou sloužil papež Jan Pavel II. v Praze a poprvé uskutečnil turné po Spojených státech amerických. V devadesátých letech rozvinul spolupráci s nahrávacími společnostmi (Multisonic, Supraphon a další). Repertoár sboru obsahuje skladby všech období klasické hudby, lidové písně, zahraniční vánoční koledy i různé žánry populární hudby. V roce 2002 se pěvecký sbor po povodních přestěhoval do Prahy 6 – Bubeneč. V roce 2003 vystoupil na Pražském jaru, kde zazpíval skladby soudobých českých autorů (Lukáš Matoušek, Ilja Hurník, Jan Hanuš, Zdeněk Lukáš a další). V roce 2005 vystřídal Bohumila Kulínského mladšího na místě sbormistra Lukáš Jindřich (bývalý člen). Sbor se zúčastnil mnoha významných událostí (kongres Evropské asociace pro školní hudbu – EAS, 14. Ministerské zasedání Evropské Unie Skupiny Rio, 22. Mezinárodní kongres účastníků kosmických letů – ASE Prague 2009, Benefiční koncerty Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové). V roce 2009 se podílel na umělecko-pedagogickém projektu Špalíček Bohuslava Martinů.


Diskografie

Concerto piccolo (Panton 1985);

Veselé vánoce (Panton 1985);

Letem světem 1987 (Bambini di Praga 1987);

Dvořák: Mše D dur (Multisonic 1991);

Moravské dvojzpěvy (Multisonic 1991);

Ovčáci a čtveráci (Multisonic 1991);

Terezin: The music 1941–44 (Romantic Robot 1991);

Trois petites liturgies (Supraphon 1991);

World Famous Christmas Carols (Multisonic 1991);

Ave Maria (Multisonic 1992);

Snění (Monitor Records 1993);

České koledy (Multisonic 1994);

Koledování (Supraphon 1994);

Skákal pes… (Multisonic 1994);

Já písnička 1 (Multisonic 1994);

Lullaby (Japan Arts Core 1995);

Já písnička 2 (Multisonic 1995);

České koledy 2 (Multisonic 1996);

Stříbrné Vánoce (Supraphon 1996);

Já písnička 3 (Multisonic 1996);

Já písnička 4 (Multisonic 1997);

Heavenly Voices (Supraphon 1998);

Moravské koledy (Multisonic 1998);

Já písnička pátá (Multisonic 1999);

Bach: Jesus bleibet meine Freude (Supraphon 1999);

Ave verum corpus (Multisonic 2000);

Šly panenky silnicí (Kubešovo hudební vydavatelství 2000);

Gloria in excelsis Deo (Bambini di Praga 2001);

Vánoce 2001 (Bambini di Praga 2001);

Zpívání o lásce (Supraphon 2001);

Novoroční koncert (DPG 2002);

The best of Bambini (BdP Production s.r.o., 2003);

Letem světem (Supraphon 2004).

Literatura

Škápíková, Jitka: Bambini di Praga (Praha 2007).

Škápíková, Jitka – Kulínský, Bohumil: Volný pád (Praha 2008).

Jindřich, Lukáš: Bambini di Praga (Praha 2010).

 

www.bambini.cz

www.sbor.cz

 

Radek Poláček

Datum poslední změny: 15.4.2011