Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Ondrášek Tisk

(Hrášek; Rarášek; Kulihrášek)

Charakteristika: Dětský pěvecký sbor

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1967
Text

Ondrášek (Hrášek; Rarášek; Kulihrášek), dětský pěvecký sbor, založen 1967, Nový Jičín.

 

Pěvecký sbor založil v roce 1967 Václav Ptáček, který zde působil 25 let jako sbormistr. Od roku 1992 vede sbor Josef Zajíček. Ondrášek sestává z pěti oddělení (tři přípravná, dvě koncertní) a působí při základní umělecké škole v Novém Jičíně. Těleso získalo mnoho ocenění na mezinárodních soutěžích: první ceny v Litomyšli (1995, Cena unie pěveckých sborů), Arezzu (Itálie 1995), Llangollenu (Velká Británie 1996), Neerpeltu (Belgie 1998, Cum laude 2006), Praze (2000, Cena Petra Ebena), Valettě (Malta 2007), Bratislavě (2008), Abbeville (Francie 2008), druhé ceny ve Varně (Bulharsko 1997), Preveze (Řecko 1997), Praze (Young Prague 2010) a další. Pěvecký sbor vytvořil mnoho nahrávek pro rozhlasové stanice a podílel se na několikadílných cyklech pořadů pro děti a mládež v České televizi Ostrava. V roce 2000 natočil televizní dokument Jak se zpívá v Novém Jičíně. Pravidelně organizuje regionální a celostátní soutěže a sborové semináře. Spolupracuje s českými skladateli (Otmar Mácha, Petr Eben, Ilja Hurník, Antonín Tučapský), významnými orchestry (Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Moravská filharmonie Olomouc, Janáčkova filharmonie Ostrava) a interprety (Jura Pavlica, Daniel Hůlka, Marta Kubišová, Eva Dřízgová-Jirušová). Od roku 1996 pořádá celostátní soutěž dětských pěveckých sborů Porta musicae.


Diskografie

Ondrášek zpívá vánoční koledy (Tommü Records 1994);

Až do Jičína (Tommü Records 1996);

Ondrášek (Antiphona 1998);

Mezi nebem a zemí (Antiphona 2000);

Ondrášek live – záznam jubilejního koncertu (Ragtime 2002);

Cesta do Tramtárie (Ragtime 2007);

Sirény (Ragtime 2009).

Literatura

www.ondraseknj.cz

www.ceske-sbory.cz

www.sbor.cz

 

Radek Poláček

Datum poslední změny: 18.4.2011