Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Kriz-Lifková, Eva Tisk

(Lifková)

Charakteristika: Pěvkyně-altistka a hudební pedagožka

Datum narození/zahájení aktivity:15.8.1948
Text

Kriz-Lifková, Eva (roz. Lifková), pěvkyně-altistka a hudební pedagožka, narozena 15. 8. 1948, Vysoké Mýto.

V Praze započala svou sólovou dráhu jako interpretka gospelů a spirituálů ve vokálních soborech Erastus a Spirituál kvintet. V Paříži se věnovala zpěvu barokní a renesanční hudby. Později se orientovala na francouzský šanson. V roce 1990 se stala členkou vokálního souboru Pražští madrigalisté a od roku 1998 působila jako sólistka pěveckého sboru Bach-Collegium. Komponuje hudební pořady zaměřené na černošskou (spirituály a gospely), španělskou (písně) a především francouzskou hudbu (šansony). Od roku 1995 pedagogicky působí na Francouzském lyceu v Praze, kde vyučuje ve francouzštině hudební výchovu, hudební teorii, dějiny hudby a vede pěvecký sbor.


Diskografie

Spirituály a balady (Supraphon 1977);

Soužení lásky (Supraphon 1981) – Spirituál kvintet;

20 let – Lucerna 29. 9. 1982 (Supraphon 1982) – Spirituál kvintet;

Il Sacro Italiano (Fermata 1993) – Pražští madrigalisté;

Baroque music (Fermata 1993) – Pražští madrigalisté;

Antologie 1960–1995 (Panton 1994) – Spirituál kvintet;

Jan Dismas Zelenka: Psalmi (Supraphon 1994) – Pražští madrigalisté;

Jan Dismas Zelenka: Requiem, Dies irae, Psalm 129 a Magnificat (Bonton Music 1996) – Pražští madrigalisté;

Pueri gaudentes (Bohemia music 1996);

Adriano Banchieri (Dynamic Genova 1997) – Pražští madrigalisté;

Crossin´ Jordan: Spirituály & gospely (Oceania 1997);

Španělské romance (Prag-Data 2000) – Jaroslav Hudec, kytara;

Dej bůh štěstí (Prag-Data 2004);

Pod střechami Paříže (Prag-Data 2004);

Zasněžené písničky (Prag-Data 2004) – Dětský sbor Francouzského lycea v Praze;

Zpěváčci – Les Petit Chanteurs (Prag-Data 2006) – Dětský sbor Francouzského lycea v Praze;

Provence, má láska (Prag-Data 2007) – Hana Kofránková, recitace; Milan Dvořák, klavír;

Povídejte mi o lásce (Prag-Data 2007) – Rudolf Pellar, zpěv; Milan Dvořák, klavír;

Mosty (Prag-Data 2009) – Rudolf Pellar, zpěv; Edouard Mesdag, zpěv; Milan Dvořák, klavír.

Literatura

www.kriz-lifkova.cz

 

Radek Poláček

Datum poslední změny: 18.4.2011