Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Cimbal ClassicTisk


Charakteristika: komorní soubor

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1992
Text

Cimbal Classic, komorní soubor, zahájení činnosti 1992, Praha.

 

Cimbal Classic poprvé vystoupil v roce 1992 u příležitosti prvního ročníku multižánrového festivalu Okolo Třeboně. Volné sdružení instrumentalistů (studenti brněnské konzervatoře) nastudovalo transkripce renesančních a barokních skladeb a netradiční úpravy lidových písní. Další vývoj souboru ovlivnilo společné vystoupení s písničkářem Vlastou Redlem. Soubor se zúčastnil většiny prestižních folkových akcí v České republice a spolupracoval s mnoha písničkáři, interprety a skupinami (Věra Martinová, Hana Ulrychová, Pavlína Jíšová, Slávek Janoušek, Jaroslav Samson Lenk, Jaroslav Svěcený, Nezmaři a další).

Od druhé poloviny devadesátých let se Cimbal Classic prezentoval na samostatných koncertech především původní písničkářskou tvorbou svého kapelníka a cimbalisty Dalibora Štrunce. Soubor charakterizuje autorský rukopis kapelníka, čisté melodie, lyrické přemýšlivé texty a osobitý pěvecký projev Kateřiny Štruncové (manželka kapelníka). Repertoár souboru je ovlivněn folkem, folklórem, klasickou hudbou a world music. Kromě Dalibora Štrunce jsou autory textů zejména Alena Binterová a Josef Prudil. Nástrojové obsazení souboru se od roku 2004 ustálilo. V současnosti vystupuje Cimbal Classic ve složení Kateřina Štruncová (housle, zpěv, zobcové flétny), Dalibor Štrunc (cimbál, zpěv), Rastislav Kozoň (hoboj, sopránový saxofon, zobcové flétny), Kateřina Kovaříková (viola, sbory), Martin Krajíček (mandolína) a Marek Švestka (kontrabas, baskytara).

Soubor realizoval stovky koncertů v České republice i v zahraničí (Belgie, Slovensko, Německo, Rakousko), natočil deset samostatných žánrově rozličných alb a na dalších sedmi se podílel (původní písničkářská tvorba, orchestrální skladby, úpravy lidových písní). Záznamy koncertů odvysílaly například Česká televize, Český rozhlas a BBC. Soubor úspěšně reprezentoval Českou republiku na festivalu EBU v Kremzu (1996). Kromě klasických koncertů se pravidelně věnuje natáčení scénické divadelní a televizní hudby. Spolupracoval na scénické hudbě v představeních Malované sklo (Horácké divadlo Jihlava, 2005), Ať žije královna (Divadlo pod Palmovkou Praha, 2007), Gazdina roba (Divadlo pod Palmovkou Praha, 2007), Jitřní paní (Východočeské divadlo Pardubice, 2008), Betlém (Městské divadlo Brno, 2009) a Jméno růže (Městské divadlo Brno, 2011). Cimbal Classic také hostuje na festivalech a v populárních cyklech vážné hudby (Hudba Znojmo, komorní cyklus Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a další) a pravidelně vystupuje na městských slavnostech, výchovných koncertech a v tematických pořadech k vánočním a velikonočním svátkům.


Diskografie

Diskografie (výběr):

 

Čichám člověčinu (Bárny 1995; Cimbal Classic 2012);

Vánoce v Rožnově (Bárny, 1996; Cimbal Classic 2007);

Jaro (Bárny, 1998; Cimbal Classic, 2011);

Vrávorám (Bárny, 1999; Cimbal Classic 2007);

Prameny (Gnosis, 2000; Cimbal Classic, 2008);

Bylo a není (Indies Records 2004);

Blízká krajina (Cimbal Classic 2006);

Gazdina roba (Cimbal Classic 2007);

Malý kousek nad zemí(Cimbal Classic 2009);

Betlém (Cimbal Classic 2010).

Literatura

www.cimbalclassic.net

www.davidnemecek.cz/?stred=skupiny&id=cimbal-classic

 

Radek Poláček

Datum poslední změny: 7.10.2013