Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Chladil, MilanTisk


Charakteristika: Zpěvák

Datum narození/zahájení aktivity:8.2.1931
Datum úmrtí/ukončení aktivity:28.6.1984
Text

Chladil, Milan, zpěvák, narozen 8. 2. 1931, Brno, zemřel 28. 6. 1984, Praha.
 
Zpěv začal studovat u Eduarda Fischera na brněnské konzervatoři, v letech 1954–57 ve studiu pokračoval  na konzervatoři v Praze. Později ještě navštěvoval soukromé hodiny K. Karenina. V roce 1949 začal zpívat s orchestrem Erika Knirsche. Spolupráce s tímto orchestrem trvala do roku 1954. Poté krátce působil v orchestru Zdeňka Bartáka a Karla Hály. V roce 1956 ho s nabídkou spolupráce oslovil Karel Vlach. Toto spojení se záhy ukázalo jako velmi úspěšné. Výsledkem téměř třicetileté společné práce je více než 350 nahrávek, snímky natočené pro Československý rozhlas a Československou televizi a mnoho zahraničních zájezdů. Z nejúspěšnějších písní, doprovázených převážně orchestrem Karla Vlacha uveďme alespoň Arrivederci, Roma, Až na severní pól, Dívka, jež prodává růže, Chtěl bych mít kapelu, Je krásné lásku dát, Je nás jedenáct, Santa Anna Maria, Té, kterou mám rád, Teď už je ráno, Toulavá, Ulice, kde bydlíš ty, Volání divokých husí. Příležitostně zpíval Milan Chladil i s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu, Orchestrem Československé televize, či orchestrem Václava Hybše, a to zejména při četných televizních vystoupeních (např. recitály s Yvettou Simonovou, pořady Televarieté, Diskotéka pro starší a pokročilé, Písničky na včera, dnes a na zítra, Supraphon-coctaily a další). Kromě toho vystupoval také s vlastní kapelou. Dále se uplatnil i jako muzikálový herec. V Hudebním divadle v Karlíně skvěle ztvárnil postavu Freddyho v muzikálu My Fair Lady a úspěch slavil i v operetě Na tý louce zelený. Od roku 1957 pravidelně vystupoval se zpěvačkou Yvettou Simonovou, se kterou vytvořil stylově i hlasově sourodou dvojici a s níž během let natočil několik „nesmrtelných“ duet, jako například Děti z Pirea, Kde je tvůj pláč, O nás dvou, Sentimentální, Ven.
Diskografie
O nás dvou (Supraphon 1966);
Jen račte dál (Supraphon 1968);
My dva a čas (Supraphon 1971);
Milan Chladil (Supraphon 1975);
K vám jdem, k vám (Supraphon 1977);
My dva (Supraphon 1988);
Ať hudba dále zní (Sony 1995);
Jako tenkrát (Sony 1999).
Literatura
I. Lexika
ABC skladatelů, textařů, interpretů, publicistů (příloha sborníku Taneční hudba a jazz 1960, Praha 1960).
MEH.
EJ.
Československý biografický slovník (Praha 1992).
 
II. Ostatní
Dvořák, V.: Začínáme od Adama (Praha 1960).
Melodie (1965, s. 246).
Melodie (1967, s. 151).
Bartík, P.: Pár narozený z not (Hudba pro radost 1969, 7–12, s. 8).
Od rána do večera s Milanem Chladilem (Melodie 1970, s. 298).
Dorůžka, Lubomír: „Na světě je tolik dobré muziky,“ říká Milan Chladil (Melodie 1973, s. 33).
20 let spolupráce s Vlachem (Melodie 1976, č. 10, s. 298).
Štěpánková, T.: V kavárně s Milanem Chladilem (Hvězdy taneční hudby a jazzu II,
Praha). 
Vrba, Pavel: Yvetta Simonová a její osudoví muži (1996).
Tabášek, Arnošt: Šťastný Milan Chladil (2005).
 
Dana Štěpánová
Datum poslední změny: 12.3.2008