Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Zajíček, JosefTisk


Charakteristika: Sbormistr, hornista, skladatel a hudební pedagog

Datum narození/zahájení aktivity:20.7.1961
Text
DíloDiskografieLiteratura

Zajíček, Josef, sbormistr, hornista, skladatel a hudební pedagog, narozen 20. 7. 1961, Nový Jičín.

Hru na lesní roh studoval na Vojenské konzervatoři Roudnice nad Labem (1976–80) a zpěv na pražské konzervatoři (1985–88). Studium dokončil na brněnské konzervatoři pod vedením Anny Hanusové (1988–91). V letech 1988–92 působil jako asistent sbormistra v dětském pěveckém sboru Ondrášek Nový Jičín. Od roku 1992 se zde stal hlavním sbormistrem a pozvedl těleso na mezinárodní úroveň. Získal s ním ocenění na sborových soutěžích (Litomyšl, Praha, Bratislava, Arezzo, Llangolen, Neerpelt, Valetta, Montreaux). V roce 2004 obdržel Cenu Františka Lýska. Pravidelně zasedá v porotách regionálních a národních soutěží a od roku 1994 je členem Odborné rady Artama Praha pro dětský sborový zpěv. V roce 1996 se ujal organizace bienále Celostátní soutěže dětských sborů, kterou organizuje v sudých letech až dosud pod názvem Porta musicae. Od roku 2005 vyučuje estetickou výchovu na novojičínském gymnáziu, kde se podílel na založení smíšeného studentského sboru Puelae et Pueri, který doposud řídí.


Dílo

Dílo hudební

Tak to u nás chodí (2005) – cyklus písní pro dětský sbor.

Cesta do Tramtárie (2007) – cyklus písní pro dětský sbor.

Diskografie

Ondrášek zpívá vánoční koledy (Tommü Records 1994);

Až do Jičína (Tommü Records 1996);

Ondrášek (Antiphona 1998);

Mezi nebem a zemí (Antiphona 2000);

Ondrášek live – záznam jubilejního koncertu (Ragtime 2002);

Cesta do Tramtárie (Ragtime 2007);

Sirény (Ragtime 2009).

Literatura

www.ceske-sbory.cz

www.sbor.cz

www.ondraseknj.cz

www.zusnj.cz

Radek Poláček

Datum poslední změny: 13.10.2011