Český hudební slovník osob a institucí

Vondráčková, Lucie

Charakteristika: Zpěvačka a herečka

Datum narození/zahájení aktivity: 8.3.1980

Vondráčková, Lucie, zpěvačka a herečka, narozena 8. 3. 1980, Praha.
 
Vystudovala herectví na Státní konzervatoři Praha a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy obor kulturologie (Mgr. 2005). Ve svých deseti letech debutovala jako herečka v televizním seriálu Území bílých králů. O dva roky později (1992) ztvárnila hlavní roli Aničky ve večerníčkovém seriálu Království květin. V témže roce debutovala na divadelních prknech ve hře Paula Claudela Saténový střevíček, kterou uvedlo Národní divadlo. Poté nastudovala řadu televizních a filmových rolí. Do divadla se vrátila v roce 1997, kdy na scéně divadla Rokoko ztvárnila titulní ženskou roli v Shakespearově Romeovi a Julii. V roce 1998 přijala v divadle Rokoko angažmá, ve kterém setrvala do roku 2004, nastudovala zde šest  představení; mimo jiné ztvárnila roli Aňi v Čechovově hře Višňový sad (1999). Od roku 2001 účinkuje v muzikálech (Starci na chmelu – 2001, Excalibur – 2003, Tajemství – 2005). Je aktivní i v dabingu. Dosud vydala osm sólových alb a natočila řadu videoklipů. Jako sólová zpěvačka je typickou představitelkou komerčního středního proudu v populární hudbě. Autorem hudby drtivé většiny písní Lucie Vondráčkové je její otec, hudební skladatel Jiří Vondráček; autorkou většiny textů je Hana Sorossová.

Diskografie:

Diskografie (výběr)
 
Atlantída (Tommü Records 1995);
Lucka a její cesty (CD ROM, KDK 1996);
Marmeláda (Tommü Records, 1993);
Mayday (Tommü Records 2003);
Rok 2060 (Tommü Records, 1994);
Starci na chmelu (F.A.C.T. 2002).


Petr Ch. Kalina
Datum poslední změny: 6.3.2006