Český hudební slovník osob a institucí

Psí vojáci

Charakteristika: Hudební skupina

Datum narození/zahájení aktivity: 0.0.1979

Psí vojáci, hudební skupina, zahájení aktivity 1979.
 
Hudební skupinu Psí vojáci založil v roce 1979 Filip Topol společně s Davidem Skálou (bicí nástroje) a Janem Hazukou (kytara, baskytara). Skupina navazovala na podněty pražské undergroundové scény. Veřejnosti se Psí vojáci poprvé představili 3. listopadu 1979 na IX. Pražských jazzových dnech. Koncert vzbudil zájem i v řadách Státní bezpečnosti, což vedlo k následnému zákazu kapely. Do poloviny osmdesátých let Psí vojáci vystupovali pouze na tajných soukromých akcích a to především zásluhou jejich tehdejšího manažera Petra Kadlece. Hudební stránka formace byla od počátku založena na výrazném sólovém klavírním partu Filipa Topola. Vedle písňového repertoáru hráli Psí vojáci rozsáhlou skladbu Baroko v Čechách (1981) s textem Filipova bratra Jáchyma Topola. Od roku 1986 koncertovala skupina veřejně, ale pouze pod zkratkou P.V.O. V osmdesátých letech se několikrát změnilo obsazení kapely (Vít Krůta, Pavel Cigánek, Petr Venkrbec, Jiří Zavadil), ustálilo se až roku 1994 v sestavě Filip Topol (zpěv, klavír, texty, skladba), David Skála (bicí), Luděk Horký (baskytara) a Jiří Jelínek (saxofon). V roce 1997 kapela na rok do května 1998 přerušila svoji činnost ze zdravotních důvodů Filipa Topola.
Filip Topol nahrál také sólová alba Sakramiláčku (1995) a Střepy (1999), napsal hudbu s Janem Hazukou k filmu Filipova otce Josefa Topola Sbohem, Sokrate (1991), dále hudbu k filmu Žiletky (1993), kde si také zahrál roli Andreje Chadimy a hudbu k několika divadelním hrám.
K dvacátému výročí prvního koncertu skupiny vyšla publikace Národ Psích vojáků (soubor 149 písňových textů z repertoáru Psích vojáků a ze sólových počinů Filipa Topola, doplněný o chronologický přehled aktivit Psích vojáků, podrobnou diskografii atd.), předmluvu napsal Vratislav Brabenec (saxofonista The Plastic People Of The Universe).

Diskografie:

P. V. O. (Rock debut 6, 1989);
Nalej čistého vína, pokrytče (1991);
Leitmotiv (1991);
Psí vojáci – 1979/80 live (1991, nahráno živě 29. 11. 1980 v Plzni-Útušicích);
Baroko v Čechách (1993, text Jáchym Topol, nahráno v listopadu 1982 );
Live I. a II. (1993);
Sestra (1994, s texty Jáchyma Topola, vybranými z jeho stejnojmenného románu);
Žiletky (1994, neprodejný singl);
Brutální lyrika (1995);
Národ Psích vojáků (1996, nové nahrávky nejúspěšnějších písní);
Nechoď sama do tmy (1996, nahrávka z koncertu z roku 1987 v Junior klubu na Chmelnici);
Mučivé vzpomínky (1997, skladby z let 1987–89, nahráno v Junior klubu Na Chmelnici);
Hořící holubi (1997);
Myši v poli a jiné příběhy (1999);
Psi a vojáci / 1979–81 Live (2000, 3 CD);
Psí vojáci - Studio – 1983–85 (2000, 3 CD);
U sousedů na dvoře vyje pes (2001);
Slečna Kristýna (2001);
Live I. & II. (2002, 2 CD).

Lucie Sýkorová
Datum poslední změny: 16.1.2007