Český hudební slovník osob a institucí

Bílá, Věra

Charakteristika: Zpěvačka

Datum narození/zahájení aktivity: 22.5.1954
Datum úmrtí/ukončení aktivity: 12.3.2019

Bílá, Věra, zpěvačka, narozena 22. 5. 1954, Rokycany, zemřela 12. 3. 2019, Plzeň.

 

Narodila se do muzikantské rodiny Giňů. Od ranného dětství až do svých 25 let zpívala na rodinných oslavách, svatbách a jiných příležitostech s cimbálovou muzikou svého otce, houslisty Karola Giňi. Od roku 1989 zpívá se skupinou s názvem Kale (černí). S touto kapelou se v polovině devadesátých let vydala na profesionální dráhu. Roku 1996 vyšlo (za podpory zpěvačky Zuzany Navarové)  první album Rom pop. Ve Francii bylo toto album ceněné jako jedno z nejlepších alb world music roku 1996. Další album s názvem Kale kalore (Černí čerňoučcí) vyšlo o dva roky později a přineslo Zlatou desku za deset tisíc prodaných nosičů. Kale byli zváni na prestižní mezinárodní festivaly etnické hudby (např. Les Printemps de Bourges ve Francii, Falun ve Švédsku nebo Kaustinen ve Finsku). Koncertovali v Londýně, Moskvě, Oděse, Paříži. Roku 1999 podnikli velké koncertní turné po Evropě, USA a Japonsku. Jedna z nahrávek Věry Bílé a Kale je dokonce zahrnuta v knize Simona Broughtona 100 Essential World Music CD’s (2001 Velká Británie). Americký list The Washington Times ji označil za Ellu Fitzgerald romské hudby. V roce 2001 vyšlo další album nazvané Rovava (Budu plakat), současně vydané také v Anglii, Belgii, Finsku, Francii, Holandsku, Izraeli, Polsku a Švýcarsku. Poslední vydané CD má název C’est comme Ca  (věnováno zesnulé Zuzaně Navarové).

Na koncertech zpívá vedle tradičních rómských písní také tzv. rom-pop. Roku 1985 vyšel zpěvník jejích tehdejších oblíbených písní s názvem Kali zpívá. Na jaře roku 1999 měl premiéru dokument režisérky Miry Erdevički o životě Věry Bílé s názvem Černá a bílá v barvě.


Diskografie:

Rom pop (BMG-Ariola 1996);

Kale kalore (BMG-Ariola 1998);

Rovava (BMG-Ariola 2001);

Cigánský plač (BM 2002);

C’est comme Ca (Sony BMG 2005).

 
Bařinková, Jitka

  


Datum poslední změny: 14.4.2010