Český hudební slovník osob a institucí

Holanová, Marcela

Charakteristika: Zpěvačka

Datum narození/zahájení aktivity: 10.6.1951

Holanová, Marcela, zpěvačka, narozena 10. 6. 1951, Praha.

Studentka střední ekonomické školy se učila zpívat soukromě u profesorky Jaroslavy Bernardové. V letech 1970–74 přijala angažmá v pražském hudebním baru Lucerna, odkud se uvolnila, když se na doporučení kapelníka Karla Vágnera zúčastnila konkurzu do Armádního uměleckého souboru. V roce 1976 nahradila ve skupině Faraon Jiřího Schelingera. S Faraonem, vedeným basovým kytaristou Karlem Šípem, vydala dva singly v Supraphonu.

V roce 1985 však vzbudila pozornost robustním pojetím nahrávky s TOČRem Ráno (v italském originále Anny Rusticano Strano), kde upozornila na svůj dvouoktávový hlasový rozsah. Svými předpoklady pro velkou kantilénu zaujala skladatele Karla Svobodu natolik, že s Holanovou připravil debutové album Óda na lásku a napsal pro ni několik písní, z nichž Čau lásko se stalo hitem desetiletí. Nepochybně také proto, že autor Svoboda vyhověl přání Karla Gotta vstoupit už do hotového snímku a spojil dva kontrastní hlasové rejstříky, Gottův romantický tenor a forsírovaný hlas Holanové. V té době byl Svoboda, plně zaměstnaný tvorbou filmové hudby, ochoten skládat pouze pro dva ženské hlasy, Petru Janů a Holanovou. Ohlas písně Čau lásko ho navíc inspiroval k napsání dalšího duetu s Karlem Gottem Náš song.

Karel Svoboda využíval k nahrávání vlastní studiové těleso Elektrovox, pro koncertní potřeby si tudíž zpěvačka sestavila kapelu Reprobox, do které přišli i rockeři ze skupiny Tango, kytarista František Kotva a bubeník Jaroslav Vondrák. Přestože v následném období zbrzdily uměleckou kariéru zpěvačkynemalé problémy soukromého i zdravotního rázu, zůstává aktivní na koncertní scéně a drží si doprovodnou skupinu, která vystupuje ve složení Radek Neumann a Pavel Novák – kytary, Martin Veruněk – klávesové nástroje a Mika Ronos – bicí. Na pozoruhodný experiment přistoupila, když znovu nazpívala své hity přearanžované doprovodnou hardrockovou skupinou Arytmie band.    


Diskografie:

Óda na lásku (Supraphon 1988).

Sláva jsou bály (Supraphon 1991).

Zabiju tě (Supraphon 1992).

To nejlepší z best of (kompilace, Popron 1995).

Zůstávám dál (Universal Music 1999).

Marcela Holanová 2001 (Popron 2001).

Já kráčím dál (kompilace, Supraphon 2004).

Jestli je na nebi Bůh – Největší hity trochu jinak (s Arytmie Bandem, Popron 2010).  

Literatura:

I. Lexika

EJ 1990 (heslo Vojtěch Lindaur).

 

II. Ostatní

Tůma, Jaromír: Óda na velký hlas (Mladý svět 1988, č. 25, s. 31).

Lauermann, Miloš: Marcela Holanová (Melodie 1989, č. 10, s. 302).

Dědek, Honza: Čau, lásko, stálo na zrcadle (Lidové noviny 20. 11. 2011).

 

III. Internetové zdroje

www.marcela-holanova.cz

 

Jaromír Tůma


Datum poslední změny: 22.1.2015